"И аз съм горд българин и вярвам в правосъдната система на България."

Това заяви на излизане от Специализираната прокуратура днес Росен Даскалов от ГЕРБ, който е един от разпитаните свидетели по очертаващото се дело за търговия с влияние срещу Пламен Бобоков.

Бившият общински координатор на управляващата партия в Русе бе чакан с огромен интерес, тъй като преди него на разпит бе премиерът Борисов, а вчера е минал и Пламен Нунев - местният депутат и лидер на ГЕРБ, посочен от Бобоков като "кадровика" за всички постове в Русе.

За изненада на чакащите съдебни репортери Даскалов започна да се хвали с успехите си в производството на автомобили и независимо какво го питаха каза, че:

"Това нещо ме прави горд българин. Продължаваме да работим за нашите автомобили!"

Все пак на уточнението познава ли Пламен Бобоков, заяви:

"Г-н Бобоков е един русенец, който като бизнесмен, сериозен, всички русенци познават - аз също познавам. Винаги е бил съпричастен към мотор-спортните ни деяния. Винаги е бил съпричастен и е помагал със спонсорски договори."

Винаги комуникацията им била "единствено и само за" спонсорство.

А на въпрос търсил ли е Бобоков лоби в управляващата партия, отговори:

"Аз бях общински ръководител, знаете много добре, че в партията има строга структура. Знаете, че г-н Нунев отговаря за региона - г-н Пламен Нунев. Изпълнявал съм изцяло всичко стриктно, както е повелила тогавашната ситуация в партията."

Той каза, че след неуспеха на местните избори "приел лично моралната отговорност" и се оттеглил от политиката - сега си е в бизнеса.

На въпрос вярно ли е, че Пламен Нунев определя всеки пост в Русенско, доскорошният му подчинен се поколеба:

"Ами вижте, какво мога да кажа?! При положение че ГЕРБ е политическата партия, която е спечелила изборите..."

А на пояснителния въпрос дали Нунев назначава прокурори, съдии и пр., както твърди Бобоков, отговори, че "той е нямал достъп до такива нива":

"Със сигурност г-н Нунев е влиятелен човек в нашия град."

После утчони, че има предвид "авторитетен и влиятелен в партията и в нейните среди". А не, че търгува с влияние.

А на въпрос искал ли му е Бобоков услуги, той отговори - "по-скоро аз от него". Защото хората в България, които имали "ръка и душа за даване", са единици.

Росен Даскалов защити по свой си самобитен начин Бобоков:

"Вярвам, че той е в дъното на душата си добър човек."