Световната здравна организация (СЗО) днес посъветва пътуващите да носят защитни маски в самолетите и да бъдат постоянно информирани, тъй като в някои страни отново има огнища от нови случаи на коронавируса, което кара властите да налагат нови ограничителни мерки, например - в Австралия, предаде Ройтерс.

Говорителката на СЗО Маргарет Харис призова света да не се изненадва от повторението на местните епидемии от COVID-19 и карантинните мерки, като заяви:

„Ако има такива, то е навсякъде и хората, които пътуват, трябва да разберат това“.

"Този вирус е широко разпространен и хората трябва да го приемат много сериозно", каза тя.

СЗО обяви миналия месец, че ще актуализира насоките си за пътуване с оглед на летните ваканции за северното полукълбо, но актуализираните все още не са публично достояние.

Междувременно пътуващите трябва да "помнят, че нещата ще се променят или могат да се променят много", заяви Харис пред репортери в централата на СЗО в Женева.

"Ние наблюдаваме много възходящи тенденции, много промени в различни страни. Страните, които успешно спряха първото предаване, сега виждат втора възходяща тенденция", каза тя, като посочи Австралия и Хонконг.

Карантинни мерки бяха наложени на близо 7 милиона души днес във втория по големина град в Австралия Мелбърн. Жителите му трябва да останат по домовете си и да пътуват по изключение по много сериозни причини.

Предишните насоки на СЗО за пътуващите включваха съвети за социално дистанциране, миене на ръцете и избягване на докосване до очите, носа или устата.

Днес Харис посочи използването на защитна маска в самолетите, мярка, която вече се изисква от много авиокомпании.

"Ако летите, няма начин да поддържате социална дистанция в самолет, така че ще трябва да вземете други предпазни мерки, включително да носите защитно покритие за лицето си", каза Харис.