17:33 ч.: Вучич отмени блокадата на Белград през уикенда след снощните протести

Сръбският президент Александър Вучич обяви в реч днес, че вчерашното решение за забрана на движението в Белград през уикенда ще бъде оттеглено, предаде гръцкият в. "Прото тема".

Президентът подчерта, че на среща днес с министър-председателсана Ана Бърнабич и с членовете на Комитета за обществено здраве, и било решено да не бъде блокиран Белград, а да се приложат някои ограничителни мерки, които правителството ще  обяви утре. 

Той подчерта, че на срещата е настоявал за строги мерки, но не е срещнал разбиране, пише "Прото тема".

Позовавайки се на епидемиологичната ситуация, Вучич подчерта, че днес е вторият най-труден ден след вчерашния и описа положението в столицата като "тревожно", защото болниците стигат до предела на капацитета си, предаде Асошиейтед прес.

През последните 24 часа, каза той, са потвърдени 350 нови случая, а 11 пациенти са починали. В критично състояние се лекуват 111 интубирани пациенти. 

Хиляди гневни демонстранти снощи влязоха в ожесточени сблъсъци с полицията и проникнаха в парламента в протест срещу намерението на властите да върнат полицейския час. Общо 60 души бяха ранени при стълкновенията и 20 бяха арестувани.

Увеличването на новоустановените случаи на коронавирус в Сърбия следва разхлабване на мерките, като например разрешение на спортните състезания с публика както и провеждането на избори.


13:11 ч.: При втора вълна на вируса във Франция ще се карантинират само отделни райони, заяви премиерът

Новият френски премиер Жан Кастекс отхвърля идеята за пълна карантина на страната в случай на втора вълна на коронавируса и предпочита ограничения по отделни райони, за да се запази икономиката, предаде Франс прес.

Френският премиер Жан Кастекс. Снимка АП/БТА

"Няма да повтаряме евентуална карантина като тази от март. Пълната карантина носи ужасяващи последици както човешки, така и икономически, затова ще съсредоточим мерките в конкретни райони", ако се появи втора вълна на епидемията, заяви Кастекс в интервю за телевизия Бе Еф Ем. "От икономическа и социална гледна точка не бихме понесли нова всеобща тотална карантина", подчерта той.

Кастекс съобщи, че в неделя ще посети Френска Гвиана, френски отвъдморски департамент в съседство с Бразилия, който е силно засегнат от епидемията.
Коронавирусът е взел близо 30 000 жертви във Франция, където от март до май имаше строга карантина.


7:42 ч.: Заради коронавируса годишните конгреси на основните британски партии ще се проведат главно онлайн 

Британската консервативна партия на премиера Борис Джонсън се присъедини към големите политически формации в Обединеното кралство в решението им да проведат годишните си конгреси предимно онлайн заради пандемията от новия коронавирус, предаде Франс прес.

След лейбъристите и либералдемократите управляващите тори също обявиха, че техният най-висок форум, първи след голямата им изборна победа на предсрочните парламентарни избори през декември, ще се проведе във виртуален формат през октомври.

Албърт хол в Лондон. Правителството обяви държавна помощ от 1,6 милиарда лири стерлинги за изкуствата, културата и музеите. Снимка АП/БТА

В писмо до партийните членове нейните съпредседатели Аманда Милинг и Бен Елиът заявиха, че се надяват въпреки всичко "някои аспекти" от събитието, планирано в Бирмингам, да може да се проведат с физически контакт, ако здравните условия го позволят.

Великобритания е най-засегната от COVID-19 държава в Европа и има над 44 000 починали, дали положителен тест за коронавируса.


5:30 ч.: Повече от 3 милиона новозаразени в САЩ. Рекордни над 60 000 случая през последното денонощие 

Повече от 3 милиона са вече регистрираните заразени с коронавируса в САЩ, предаде Ройтерс.

Франс прес съобщи, че през последното денонощие са били потвърдени рекордните над 60 000 нови случая.

Броят на заразените нараства чувствително през последните две седмици в двайсетина щата. Вчера двата най-многолюдни американски щата - Тексас и Калифорния - регистрираха рекордните за тях над 10 000 нови случая за денонощие, отбелязва Ройтерс.

Преди това този праг бе преминат от последователно от Ню Йорк и Флорида - съответно на четвърто и на трето място в САЩ по брой на населението.

През последното денонощие в страната са били регистрирани рекордните над 60 000 нови заразени, съобщи университетът "Джонс Хопкинс", цитиран от Франс прес.

Повече от 1100 души са починали в Съединените щати от COVID-19 за изминалите 24 часа. Смъртните случаи в страната от причиняваното от новия коронавирус заболяване вече са 131 362.


5:04 ч.: Протест в Белград срещу връщането на полицейския час 

В Белград снощи се състоя протест срещу повторното въвеждане на полицейски час в града заради влошаването на ситуацията с новия коронавирус. Група демонстранти нахлуха в сградата на сръбския парламент, предаде ДПА.

Около 1000 души се събраха пред Народната скупщина, след като президентът Александър Вучич обяви вчера възстановяването на някои мерки срещу коронавируса. Протестиращите блокираха трафика, но нямаше инциденти, преди група демонстранти да пробият полицейския кордон и да проникнат в парламента. Полицаите успяха да се прегрупират и ги прогониха от сградата малко по-късно.

Демонстрантите разкъсаха полицейски кордон и нахлуха в парламента. Снимка АП/БТА

Стотина демонстранти обаче продължиха да настъпват към парламента и това принуди служителите на реда да използват сълзотворен газ, а на няколко пъти и да тръгнат срещу тях. Някои протестиращи строшиха бетонни кошчета за боклук и замеряха полицаите с парчета.


2:44 ч.: Над 3 милиона регистрирани заразени с коронавируса в Латинска Америка и Карибите

Регистрираните заразени с новия коронавирус в Латинска Америка и Карибите вече са над 3 милиона, предаде агенция Франс прес, като се позова на събрани от нея данни от официални източници.
Потвърдените случаи в региона са общо 3 023 813. 139 999 от тези хора са починали.
Латинска Америка сега е епицентърът на пандемията, отбелязва Франс прес.
Тя е на второ място сред регионите по брой заразени и починали, като е изпреварена съответно от Северна Америка (САЩ и Канада при заразените) и от Европа (при починалите). 

Пациент в интензивно COVID-19 отделение в болница в Лима, Перу. Снимка АП/БТА

2:17 ч.: Повече от 45 000 нови заразени с коронавируса и над 1200 починали през последното денонощие в Бразилия 

Повече от 45 000 нови заразени с коронавируса са били регистрирани в Бразилия през последното денонощие. Над 1200 души са починали в страната през този период заради вируса, предаде Ройтерс, като се позова на бразилското министерство на здравеопазването.
Бразилия е на второ място в света след Съединените щати по брой заразени и починали.
През последното денонощие в страната са били регистрирани 45 305 нови заразени. С това общият брой на случаите на коронавирус в Бразилия е достигнал 1 668 589.
1254 смъртни случая в страната за изминалите 24 часа са приписани на коронавируса. С това общият брой на починалите в Бразилия от началото на пандемията вече е 66 741.

Вчера бразилският президент Жаир Болсонаро съобщи, че е заразен с коронавируса. 65-годишният Болсонаро, който неведнъж е изразявал скептицизъм доколко е опасен вирусът, увери, че се чувства добре, въпреки че има висока температура.


1:54 ч.: Байдън обеща да върне САЩ в СЗО още през първия ден от евентуалния си президентски мандат 

Вероятният кандидат на Демократическата партия за президент на САЩ Джо Байдън обеща да върне страната в Световната здравна организация (СЗО) още през първия ден от евентуалния си президентски мандат, предаде Франс прес.

Джо Байдън разговаря с привърженици. Снимка АП/БТА


Вчера стана известно, че Съединените щати са уведомили в понеделник ООН, че ще напуснат СЗО, считано от 6 юли 2021 г.

Президентските избори в САЩ ще се състоят през ноември тази година и ако Байдън спечели, той ще има време да отмени решението на президента Доналд Тръмп, след като евентуално встъпи в длъжност през януари. Проучвания на общественото мнение прогнозират победа на демократа срещу републиканеца Тръмп.

"Американците са в по-голяма сигурност, когато Америка се ангажира да укрепи световното здраве. През първия ден от моето президентство ще присъединя отново (САЩ) към СЗО и ще препотвърдя нашата лидерска роля в света", заяви Байдън в коментар на решението на Тръмп.


0:15 ч.: Близо 11,7 милиона заразени с новия коронавирус и почти 540 000 починали по света 

Близо 11,7 милиона души по света са се заразили с новия коронавирус. Почти 540 хиляди от тях са починали от причиняваното от него заболяване COVID-19, предаде агенция Франс прес, като се позова на събрани от нея официални данни към 19 ч. по Гринуич (22 ч. българско време) днес.
С коронавируса са диагностицирани най-малко 11 693 770 души в 196 държави и територии. Реалният брой на заразените обаче е по-висок, тъй като някои страни тестват само хора в тежко състояние, а други държави не разполагат с достатъчен капацитет за тестване, отбелязва АФП.
Повече от половината от тези хора, поне 6 145 500, вече са оздравели. 539 620 души обаче са починали.
Съединените щати са на първо място в света по брой починали и заразени (съответно 130 813 от 2 963 244). Следват Бразилия (65 487 починали от 1 623 284 заразени), Великобритания (44 391 от 286 349), Италия (34 899 от 241 956) и Мексико (31 119 от 261 750).
Най-много смъртни случаи на глава от населението има в Белгия (84 починали на 100 000 жители), следвана от Великобритания (65), Испания (61), Италия (58) и Швеция (54).


0:00 ч.: Пандемията още не е достигнала пика си, заяви шефът на СЗО 

Пандемията от коронавирус в света още не е достигнала своя пик, заяви снощи на брифинг в Женева генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от ТАСС.

Тедрос Аданом Гебрейесус


По думите му, ако в началото на пандемията 400 000 случая на заразяване са били регистрирани за 12 седмици, то същият брой е установен само през последния уикенд.

"Разпространението на коронавируса се ускорява и ние още не сме стигнали до пика на епидемията", подчерта Гебрейесус.

"Понастоящем в света са регистрирани 11,4 милиона случая на заразяване, над 535 хиляди души са починали", добави шефът на СЗО.

Гебрейесус каза също, че СЗО в най-скоро време ще изпрати мисия в Китай, която да установи източника на произход на коронавируса.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.