КПКОНПИ образува производство за установяване на конфликт на интереси по отношение на кметицата на столичния район "Възраждане" Савина Савова и заместничката й Таня Димитрова, съобщиха от комисията.

От антикорупционната комисия уточняват, че се самосезират по публикация в медия. Става дума за статия във вестник "Труд" от 6 юли под заглавие "Общинари пилеят по гръцки острови пари за деца в риск".

Според материала Савова и нейният екип редовно си организират семинари в Гърция, Испания и по българските курорти със средства от бюджета на местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Ставало дума за десетки командировки, включващи и общинари, и членове на комисията.

От "Труд" твърдят, че Савова е улеснявала раздаването на общински жилища за самотни служители.

Според Савова няма конфликт на интереси. Семинарите са организирани от Централната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и имат почти задължителен характер. В района има две училища изцяло с деца от ромски произход, "така че повярвайте, работата е натоварена". Бюджетът на комисията бил и за обучение на персонала, не само за децата. А служителите получавали общински жилища по строги правила, които са спазени.

Савина Савова е районен кмет от листата на ГЕРБ.