Обискът завчера у Илия Златанов е донесъл резултат - открити са част от златните монети, които са му били върнати от прокуратурата, като преди това са били доказателство, но са освободни.

Това става ясно от прелюбопитно съобщение на държавното обвинение снощи, след като едно от първите процесуално-следствени действия след изнесените от Илия Златанов данни бе обиск на качулати полицаи именно у тях.

Отделна подробност е, че разрешителното за претърсване - по думите на Антикорупционния фонд, е на съдия Андон Миталов, заради когото стана международен скандал със САЩ и на него му е забранено да влиза в Щатите (всъщност обаче магистратът си правораздава - той не е дисциплинарно наказан, отстранен или уволнен, б.р.).

Предисторията

Както Клуб Z писа, вече в 2 поредни филма на гражданската организация Антикорупционен фонд Илия Златанов - доскоро мажоритарен собственик на фирмите от групата "Изамет", разказва, че всичко му е било отнето. Това става, след като изпада в частно-правен конфликт с роднините си - бившата си жена и сина си, но на сигналите му никой от държавата не реагира.

След това потърсва един човек, "малко скъпчия", който оправял такива проблеми - бившия следовател, сега адвокат Петьо Петров-Пепи Еврото.

След неговото "сезиране" Специализираната прокуратура се намесва мълниеносно, образува дело на "отсрещния лагер" - роднините на Златанов.

Неудобството е, че той вместо да дели бизнеса си 50:50 - както твърди, че била първоночалната уговорката с Еврото, е принуден да даде всичко.

Златанов посочва имена на доскорошния шеф на Спецпрокуратурата и на зам.главен прокурор, които лично идват в ресторант "Осемте джуджета", където се раздават "задачите" от Пепи Еврото.

Част от историята включваше голямо количество злато, което е иззето в рамките на "семейните войни" от прокуратурата и после - по твърденията на самия Златанов, му е върнато една вечер в количка. 

Той твърди, че още тогава са липсвали 52 монети, а за златото дошла в прокуратурата Любена Петрова - лидер на представящото се като гражданско сдружение План Б, и съпруга на Пепи Еврото. От видеото му се разбираше, че не му оставили нищо от жълтия метал.

Самите твърдения на Златанов са трудно доказуеми, тъй като той признава, че в един момент "подписвал като селски кмет", каквото и да му поднесат - особено при положение, че синът му е бил заплашен, че няма да получи хемодиализа в Правителствена болница.

Удар на прокуратурата срещу... ударения

Така или иначе първото публично известно процесуално действие по "Джуджетата" бе, че бе извикан на разпит Николай Стайков - който изнесе цялата история от името на АКФ.

Второто явно е... обиск във вторник у главния жалбоподател, който твърди за чудовищна търговия с влияние със замесени прокуратурата, адвокати, служители на МВР и дори брата на вътрешния министър.

След публични подигравки на главния прокурор Иван Гешев - дали не става дума не за "Осем джуджета" а за "десет малки негърчета", ето какво съобщава прокуратурата чрез пресцентъра си. Основното в него е обвинение в лъжа, а именно - че част от намерените "монети от жълт метал, се установява, че същите съвпадат с върнатите" на Златанов.

Ето и текста на снощното съобщение:

След получено разрешение от съдия от Специализиран наказателен съд, на 07.07.2020 г. се проведе претърсване и изземване в имот, собственост на И.З., находящ се в гр. София. В хода на претърсването са намерени и иззети голям брой монети от жълт метал, документи и фактури.

Към настоящия момент от извършения оглед на част от иззетите веществени доказателства – монети от жълт метал, се установява, че същите съвпадат с върнатите с постановления на прокурори при Специализирана прокуратура от 18.02.2020 г. и 26.03.2020 г. във връзка с подадена молба от лицето И.З., в качеството му на управител на „ИЗАМЕТ 1991“ ООД. Монетите са върнати с приемно-предавателни протоколи. В постановленията се посочва, че монетите не са предмет или средство на престъпление и не подлежат на отнемане в полза на държавата по реда на чл. 53 от НК и по реда на ЗАНН и че връщането не би затруднило разследването.

Монетите са били иззети с протоколи за претърсване и изземване на 17 и 18 юли 2019 г. във връзка с разследване срещу организирана престъпна група, създадена с цел получаване на доходи чрез изнудване, длъжностни присвоявания, неизгодни сделки и за пране на пари в големи размери.

Продължава огледа на останалата част от иззетите на 07.07.2020 г. веществени доказателства, с оглед установяване дали същите съвпадат с върнатите с приемно-предавателни протоколи. При констатирани нови обстоятелства, които не биха попречили на разкриване на обективната истина, Специализирана прокуратура ще уведоми българската общественост.

Иван Гешев използва профила си в Туитър, за да покаже монетите и да поиска извинение от АКФ:

 

Ето и кратката реакция на АКФ от снощи:

Приветстваме факта, че две седмици след публикуването на разследването „Осемте джуджета“ на АКФ вече има някаква официална реакция от страна на прокуратурата. За наше съжаление обаче тя не дава отговор на съществените въпроси, които разследването ни повдига, а напротив - поставя нови.

Утре сутрин АКФ ще публикува експертно становище на база на наличните документи и законовите разпоредби. Надяваме се на съответен отговор от страна на прокуратурата.