Съветникът по сигурността на президента Румен Радев - Илия Милушев, както и бивш служител на Държавна агенция "Разузнаване" с инициали М.К. са задържани за 24 часа от МВР. Причината е разследване за престъпление по чл. 357 от Наказателния кодекс – разгласяване на държавна тайна.

Това съобщи Военно-окръжната прокуратура, като и в случая с Милушев се съобщават само инициалите. Че става въпрос за него се разбира от това, че е уточнено, че е съветник на държавния глава. 

Според съобщението първоначално И.М. е разпитан като свидетел.

"След извършена компютърно-техническа експертиза на иззет от него телефон, се установява, че в апарата има информация, касаеща Държавна агенция “Технически операции”. Доброволно е предал четири документа, които са били нерегламентирано изнесени от Държавна агенция “Разузнаване”. Според Агенцията документите съдържат информация, представляваща държавна тайна. Обяснил е, че е намерил документите в служебната си каса в кабинета на сградата на Администрация на президента. Това е наложило извършването на действия по разследванията и в сградата на президентската администрация", се казва в официалното съобщение. 

Предстои наблюдаващите прокурори да извършат преценка дали ще бъдат предявявани обвинения и взети мерки за неотклонение на задържаните. По досъдебното производство има и още две лица (П.В. и А.З.), привлечени в качеството им на обвиняеми, спрямо които са взети мерки за неотклонение „домашен арест“.

За А.З. бе съобщено на 10 юни, че е задържан такъв инспектор от ДАР. Тогава лаконичната информация гласеше, че при разследване в дома на служителя са намерени и иззети множество документи с гриф „Секретно“ и „Поверително“, престъпление, за което се предвиждат от 5 до 15 години.

Явно сега Милушев и въпросният бивш служител М.К. са "лепнати" и по това дело.

Този сюжет се развива паралелно с претърсванията на "Дондуков" 1 и в кабинета на секретаря на президента Пламен Узунов, който също е задържан. Той обаче е по разследване на търговия с влияние. Арестуван на същото основание е и бизнесменът Пламен Бобоков.

 

Това обяснява наличието и на Военна прокуратура днес паралелно пред Президентството.

Ето и пълния текст на съобщението на прокуратурата по случая:

Съобщение на Военно-окръжна прокуратура

Днес 09.07.2020 година, екипи от военни следователи и прокурори, след разрешения на съдия от Софийски военен съд, извършват претърсвания и изземвания на три адреса, намиращи се в гр. София. Действията по разследването се извършват по досъдебно производство, което е образувано за престъпление по чл. 357 от НК – разгласяване на държавна тайна.

Със заповеди на органи на Министерство на вътрешните работи, за 24 часа са задържани М.К. – бивш служител на Държавна агенция „Разузнаване“ и И.М. – съветник на Президента на Република България.

Първоначално И.М. е разпитан като свидетел. След извършена компютърно-техническа експертиза на иззет от него телефон, се установява, че в апарата има информация, касаеща Държавна агенция “Технически операции”.

Доброволно е предал четири документа, които са били нерегламентирано изнесени от Държавна агенция “Разузнаване”. Според Агенцията документите съдържат информация представляваща държавна тайна.

Обяснил е, че е намерил документите в служебната си каса в кабинета на сградата на Администрация на президента. Това е наложило извършването на действия по разследванията и в сградата на президентската администрация.

Предстои наблюдаващите прокурори да извършат преценка дали ще бъдат предявявани обвинения и взети мерки за неотклонение на задържаните. По досъдебното производство има и още две лица /П.В. и А.З./, привлечени в качеството им на обвиняеми, спрямо които са взети мерки за неотклонение „домашен арест“.