"Оставка", "Крадци", "Борисов - позор!", "Гешев - позор, оставка и затвор!", "Всеки ден ще е така до победата", Мафия"  - това бяха най-често скандираните призиви на "шарения" протест, който близо 5 часа в четвъртък вечер завладя центъра на София. Засилена полицейска охрана съпъстваше демонстрантите. Протестът приключи около 23 часа пред Министерския съвет с обещание за повторение. Преди това демонстрантите блокираха Орлов мост за повече от час.

Непрестанно звучаха искания за оставки на правителството и на главния прокурор Иван Гешев. Събралите се по едно време се сетиха за песента от 1990 г. "Времето е наше", в друг момент се пееше маршовата песен "Тих бял Дунав"

Началото на протеста беше пред сградата на президентството.

Протестиращи от различни цветове се събраха на "Дондуков" 2

Акцията на спецпрокуратурата и МВР в президентската институция доведе до мобилизация на разнородни партии и граждански движения пред "Дондуков" 2.

Хиляди хора, сред които представители на политически партии с различни цветове, симпатизанти на Румен Радев, представители на "Правосъдие за всеки" се оказаха на общ протест пред сградата на президентската институция. Част от протестиращите тръгнаха от Съдебната палата, преди да се отправят към Ларгото и шествието да продължи. 

В 18,30 часа Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова слязоха сред събралите се, а държавният глава призова: "Мутри вън!"

Радев: Мутри, вън!  Да изхвърлим мафията от изпълнителната власт и от прокуратурата! 

Излизайки от президентството Румен Радев призова полицията, която в плътен кордон го отделяше от протеста, да се отдръпне, за влезе сред демонстрантите. "Ние с г-жа Йотова няма от какво да се страхуваме", каза той.

"Благодаря на всички вас, които днес сте тук. Виждам хора от всички политически краски и това не е случайно. Българската мафия постигна невъзможното - обедини почтените хора срещу себе си", обърна се Радев към събралото се множество.

"От всички вас зависи да извадим мафията от изпълнителната власт. Да изхвърлим мафията от прокуратурата, която прокуратура мафията използва по най-безпардонен начин за свой щит и за политрепресии", продължи той.

"Българската мафия е безцеремонна, защото много дълго я търпяхме, защото твърде дълго бяхме зрители на собствения си живот, но днес гневът от лъжите, грабежа, произвола и рекета е на площада", заяви още президентът.

И завърши с цитат от легендарния италиански прокурор Джовани Фалконе:

"Страхливият умира всеки ден, смелият - само веднъж".

"Мутри, вън!", извика президентът, а протестиращите подхванаха рефрена.

Малко по-късно съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира създалата се ситуация.

"Днес България е на ръба на конституционна криза, - каза Иванов. -  Тук сме, за да поискаме отговорност от българските власти, за това че толерират срастването на Пеевски и Доган с българската държава. Искаме оставката на Бойко Борисов, който трябва да поеме политическата отговорност за това. Както и на главния прокурор Иван Гешев, който наруши конституцията като организира нахлуване в президентската институция. Президентът Радев беше наказан публично за това, че посмя да изкаже очевидното за всички - гардовете на НСО охраняват Доган и Пеевски и за това няма причина", заяви Христо Иванов.

Той подчерта, че представляваната от него политическа сила участва в протеста, защото конституцията е била "потъпкана".

Политическо разграничение имаше, тъй като Иванов обясни, че демонстрацията не е в защита на един или друг президент, а в защита на закона и правовата държава и пред Съдебната палата (където бе самият той и където се събираха от "Правосъдие за всеки" - б.р.) не могат да бъдат видени политици от БСП, защото "тях ги е страх да произнесат името на Гешев."

Как се стигна до общия протест

За 18:30 ч. бе обявено събитие с организатор "Правосъдие за всеки" под надслова "Свободата няма нужда от Каскет", очевидна препратка към любимата шапка, с която се появява пред медиите главният прокурор Иван Гешев.

"Сега е моментът да се обединим, независимо от политическите си пристрастия и позиции – в защита на демокрацията, свободата, върховенството на Правото и независимостта на Съда, в защита на суверенитета на държавата, която е наша, а не на Мафията собственост и владение! Ще се обърнем към всички граждани съвсем скоро с нашите конкретни предложения за Конституционна реформа и премахване на безконтролната и абсолютна власт на главния прокурор и политическата квота във Висшия съдебен съвет!", призоваха от "Правосъдие за всеки".

В същото време пред сградата на институцията вече се бяха събрали  представители на БСП, начело с лидерката им Корнелия Нинова. Там бяха и соцепутатите Румен Гечев, Георги Гьоков, Валери Жаблянов, Явор Божанков и др.

Присъстваше и Мая Манолова, лидерка на "Изправи се.бг".

Представители на "Демократична България", "Движение 21" и АБВ също призоваха за отпор на посегателствата върху правовата държава.

Опозиционното трио - адвокат Николай Хаджигенов, пиар експертът Арман Бабикян и скулпторът Велислав Минеков.

"Днес Гешев окончателно се освети като личната бухалка на Пеевски и Доган: потъпкването на конституцията и нахлуването в президентството днес е наказание за осветяването на връзката НСО- Пеевски/Доган вчера и опит да се скрие тя обратно в задкулисието. Независимо от политическите си нюанси, трябва да окажем съпротива на Сараите, които пред очите ни опитват да изядат цялата държава. Среща на Ларгото!", беше призивът за протестна реакция от по-ранния следобед на Христо Иванов.