Президентът на САЩ Доналд Тръмп изгуби днес част от ключова съдебна битка, която може да има сериозни политически последствия за него, предадоха световните медии.

Върховният съд на САЩ отсъди със 7 на 2 гласа в полза на прокурор от Манхатън, който беше поискал достъп до данъчните декларации на Тръмп, които той беше отказал да направи публични. В решението си обаче съдиите не задължиха Тръмп да сподели същата информация с Конгреса.

Тръмп, бивш бизнесмен, е първият президент след Ричард Никсън през 70-те години на миналия век, който не направи данъчните си декларации публично достояние, припомни Би Би Си. Адвокатите му твърдяха, че се ползва с пълен имунитет, докато е президент.

Две комисии, контролирани от демократите в Камарата на представителите и Сайръс Ванс, окръжен прокурор в Манхатън, също демократ, бяха поискали дънъчните декларации на Тръмп от няколко години, за да се определят дали сегашните закони в САЩ за конфликт на интереси на американския президент са достатъчно строги.

Решението може да има последици за това доколко законодателите на САЩ могат да контролират дейността на действащия президент.

Тръмп, който е републиканец, отрича да е извършил нещо неправомерно и нарича разследването на данъчните му дела „лов на вещици“.