Двама български евродепутати социалисти подкрепиха днес две резолюции на Европейския парламент срещу Русия, става ясно от проверка на поименния вот.

Едната резолюция е против руската намеса в различни страни на ЕС, сред които и България. Другата призовава международната общност да не признава проведените през март президентски избори в Русия.

Двата текста бяха приети на последната сесия на настоящия Европейски парламент в Страсбург.

Двамата наши евросоциалисти, гласували „за“, са Петър Витанов и Елена Йончева. И двамата няма да бъдат част от групата на социалистите в следващия Европейски парламент. Витанов вече обяви, че няма да се кандидатира на евродепутат на изборите през юни. А Йончева прие да бъде номинирана за кандидат от листата на ДПС.

Обикновено българските евродепутати социалисти гласуват против резолюции, осъждащи Русия, или изобщо не участват във вота.

Твърд отговор срещу руската намеса.

ЕП изразява безпокойство във връзка с информациите за увеличаване на опитите на Русия за намеса в предстоящите парламентарни избори в България на 9 юни. Изразява се загриженост и заради съществуването на мрежа от агенти по дезинформация, действащи в платформите на социалните медии, в традиционните медии, академичните среди, НПО и политическите партии, както и във връзка с руския контрол върху тази мрежа.

Евродепутатите са обезпокоени и заради многобройните имоти на територията на България, които понастоящем са собственост на руски органи. Някои от тези имоти са от стратегическо значение и служат като центрове на руско влияние и оказване на натиск върху демократичните процеси у нас.

Като се позовават на предполагаеми случаи на руска намеса в цяла Европа, включително България, Германия и Словакия, депутатите са обезпокоени от неотдавнашния разпит от ФБР на колегата им от „Алтернатива за Германия“ (АзГ) Максимилиан Кра поради подозрения, че е получил заплащане от агенти на Кремъл, както и от ареста в Германия на 23 април 2024 г. на парламентарния му сътрудник по обвинения за шпионаж за Китай. Парламентът призовава АзГ незабавно да обяви публично финансовите си отношения с Кремъл и да оповести целта и точния размер на всички плащания, произхождащи от свързани с Кремъл източници.

Евродепутатите призовават лидерите на ЕС и държавите членки да обърнат внимание на усилията на Русия за намеса не само в институциите на ЕС, но и в целия Съюз, с необходимото усещане за неотложност и решителност предвид наближаващите европейски избори на 6—9 юни 2024 г.

Резолюцията призовава страните членки (Съвета) на ЕС да включат в предстоящия 14-и пакет санкции срещу Русия подкрепяните от Кремъл медии, други излъчващи и медийни организации и лица, отговорни за пропагандни и дезинформационни кампании в ЕС. Евродепутатите искат да отразят санкциите, приети от чешкото правителство срещу „Гласът на Европа“, както и украинския проруски олигарх Виктор Медведчук и неговия сътрудник Артьом Марчевски. Те призовават „Гласът на Европа“, който след закриването му в Чехия поднови работа от Казахстан, да не бъде достъпен на територията на ЕС.

Резолюцията бе приета с 429 гласа „за“, 27 „против“ и 48 „въздържал се“.

Тя бе подкрепена от 8 от общо 17 български евродепутати. Това са Петър Витанов и Елена Йончева от групата на социалистите, Асим Адемов, Александър Йорданов, Андрей Ковачев и Ева Майдел от Европейската народна партия (ЕНП), Атидже Алиева-Вели и Илхан Кючюк от либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ).

Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков от групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) се въздържаха.

Останалите 7 наши евродепутати не са участвали във вота.

ЕП осъжда руските президентски избори като фарс

Евродепутатите смятат, че проведените през март президентски избори в Русия са били фарс. Те осъждат гласуването на окупираните украински територии.

Чреновете на ЕП призовават международната общност да не признава резултатите от вота, тъй като не е бил нито прозрачен, нито честен.

Единствената цел на изборите е била да се придаде легитимност на руския президент Владимир Путин, неговата политика на репресии и най-вече на агресията срещу Украйна.

Тази резолюция бе приета с 493 гласа „за“, 11 „против“ и 18 „въздържал се“.

Тук българските евродепутати бяха значително по-активни. „За“ гласуваха 12 от тях.

Във вота не участваха  Емил Радев (ЕНП), Искра Михайлова (ОЕ) и социалистите Иво Христов, Цветелина Пенкова и Сергей Станишев.