ЕС се противопоставя на решението на САШ да върнат смъртното наказание на федерално ниво след близо 17-годишно прекъсване.

Това се казва в специално изявление, разпространено от говорителя на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

„Призоваваме американската администрация да преосмисли решението си и да не извършва федералните екзекуции, които трябва да започнат от 13 юли. Това решение е против цялостната тенденция в САЩ и в целия свят за премахване на смъртната присъда било чрез закон, било на практика“, гласи изявлението.

Говорителят на Борел припомня, че ЕС винаги и при всички положения се е противопоставял на този вид наказание. То е жестоко, нечовешко и несъвместимо с неотменимото право на живот, не възпира ефективно криминалното поведение и е необратимо.

ЕС е твърдо и непоклатимо на страната на жертвите на престъпленията и техните семейства. Съюзът подкрепя прилагането на ефективни несмъртоносни наказания и ще продължи да работи за всеобщо премахване на смъртната присъда.

Властите в САЩ за първи път от 2003 г. ще изпълнят идната седмица смъртни присъди, издадени на федерално равнище. От 13 юли нататък чрез смъртоносни инжекции ще бъдат екзекутирани трима души, осъдени за убийства на деца. На умъртвяването могат да присъстват близките на осъдените, както и пострадалите от деянията им. Екзекуциите ще бъдат изпълнени в затвор в щата Индиана.

От 2003 г. в САЩ действа нещо като неофициален мораториум за федералните смъртни наказания. Причината е, че не бяха съгласувани правилата за поставяне на леталната инжекция.

Смъртно наказание през последните години се прилага на щатско равнище. Редица щати обаче през годините го премахнаха.