„Уважаеми колеги прокурори и следователи, призоваваме Ви да дадете публичен израз на възмущението си от дългогодишната злоупотреба с прокуратурата! Да поемете лидерството в защита на професионалното си достойнство и да изразите недвусмислено ясна позиция по отношение на ценностите, методите и компетентността на сегашното административно ръководство на институцията! Убедени сме, че наред с нашата подкрепа ще срещнете подкрепата и на останалите юридически професии, на завършващите студенти в юридическите факултети, които търсят потвърждение в нашите дела, че правото е най-силното човешко постижение за постигане на мир и справедливост.“

С тези думи завършва дългата декларация на Съюза на съдиите в България, адресирана към колегите им в независимата съдебна система, които са от страната на обвинението. Документът, публикуван днес, е озаглавен "В покрепа на прокурори и съдии". 

И е отправен към професионалистите в системата, които въпреки всичко си вършат почтено работата, става ясно от текста. Той съдържа изброени случаи, заради които доверието в системата е критично ниско, като са споменати и последни актуални случки, посочени са имената на Петьо Петров (Еврото) и филмите "Осемте джуджета", Делян Пеевски, случаи на незачитане на презумпцията за невиновност от ръководството на прокуратурата и много други. 

"Убедени сме, че и сега съсловието има достатъчно сили, воля и компетентност да изиска и да наложи промяна в управлението на прокуратурата. От собствения си опит на дългогодишно отстояване на съдийската независимост знаем, че в дискредитираната държава, която дава признаци на постъпателно мафиотизиране отвътре, гражданското общество е единственият автентичен източник на овластяване и подкрепа. Не позволявайте да Ви противопоставят на гражданите!", пишат от Съюза на съдиите. И призовават колегите си юристи в следствието и прокуратурата да не се оставят "да Ви обезкуражат и пропагандните тези, че борбата за съдебната власт е партиен въпрос".

Писмото цитира думите на лорд Томас – председател на Върховния съд на Великобритания, казани през 2015 година: „Необходими са силно лидерство в съдебната власт и ангажираност. Съдиите не могат да очакват другите да направят необходимото за защита на съдебната власт и правосъдната система. Изискват се активни действия от страна на съдиите.”

Пълния текст на писмото "В подкрепа на прокурори и следователи" можете да видите ТУК.