Посланието на американското посолство от вчера, в което се изразяваше очевидна и пълна подкрепа за протеста в София, било "достатъчно балансирано". Това заяви по-рано днес вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пред БНР. 

"Фактът, че различни части на обществото го четат по различен начин, показва, че посланието е ясно. И едните имат право да протестират и трябва да бъде уважено това право, но трябва да се спазва и законът и да има върховенството на закона."

Припомняме, че вчера вечерта мисията на САЩ излезе с позиция за продължаващите вече 5 дни протести в България.

В него буквално се казва, че Вашингтон "подкрепя българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаването на върховенството на закона". Позицията завършва с констатацията, че никой не е над закона. 

Днес сутринта главният прокурор Иван Гешев - един от хората, срещу които конкретно са насочени протестите, коментира доста превратно позицията, като благодари на САЩ за... подкрепата.

В днешните си думи пък Каракачанов обясни, че към днешна дата правителството на ГЕРБ и "Обединени патриоти" няма намерение да подава оставка. 

Попитан как ще коментира побоя над участници в протестите, Каракачанов отговори: 

"По същия начин, по който коментирам и нападенията над полицаи. Счупен нос, счупени два пръста, атаки срещу полицаи. По същия начин. Не смятам, че някой има повече права от друг."

И продължи - полицаите не са боксови круши, а някой, неназован към момента, се опитва да ескалира граждански протест и да го "накърнява". 

В този дух се изрази и неговият колега - финансовият министър Владислав Горанов, който в момента се намира в Пловдив. Според него оставката въобще не била на дневен ред.

Липсват легитимни основания за това. Ние имаме много работа по запазване на икономическата стабилност и борбата с епидемията. 

 А исканият от БСП вот на недоверие нямал шанс да успее. 

"Със сигурност това няма да е успешен вот, тъй като партньорите, подкрепящи правителството, са консолидирани по това, че има още много какво да свършим и ще отхвърлим този вот на недоверие, когато бъде внесен, тъй като още не сме запознати с мотивите, но левицата в момента според мен не е в кондиция да има претенции за управлението на държавата."

Това е поредната декларация от членове на кабинета, които потвърждават - оставка няма да има. Първи го заяви вицепремиерът Томислав Дончев, който в телевизионно интервю обясни, че към момента не вижда причина за такова действие. След него дойде ред и на Деница Сачева - министър на труда и социалната политиката, която пък обясни, че няма да се подава оставка, защото правителството било много заето да върши работата си. 

Тежката си дума каза и самият премиер Бойко Борисов, който на 11 юли късно вечерта се обърна към нацията в емоционално изявление от дома си. В него той на практика обясни, че ако ГЕРБ не управляват, държавата щяла да счупи.