Ден 6-и на протести... И провокации.

Две професионални бомбички гръмнаха и изпочупиха стъкла в бившия Партиен дом - сега част от сградите на Народното събрание.

Това става ясно от видео на журналиста Миролюба Бенатова, на което явно се виждат превъзбудени младежи, които едва ли протестират за законност. Единият даже си е взел "трофей" - полицейски шлем.

По-ранно - около 22:20 ч гръмна първата бомбичка, вижда се и пострадал.

Според бТВ поне двама са пострадали. Репортери на Клуб Z на мястото предадоха, че поне единият е полицай.

По микрофона минути по-късно Арман Бабикян обяви край на демонстрацията за деня, призовава за спокойствие и:

"... Съберете боклуците от площада - утре ние пак ще живеем тук!"

И още:

"Престанете да хвърляте бомбички, помагате на Борисов. Който хвърля бомбички и бутилки, помага на Борисов!"

Линейка бе пропусната до ранен полицай. 

Минимум двама бяха хванати - според обясненията на полицията за паспортна проверка, предадоха нашите репортери. Това се случи малко след инцидента, но не пред Партийния дом, а в безистена между президенството и бившия "Шератон". Там се събраха и много полицаи, повечето с шлемове и екипирани. Хората, останали на протеста, също хукнаха да видят какво става и да проверят как са задържаните. След това бяха освободени, а трето момче пое към районното - не носел лични документи. В спокоен ход. 

Стана ясно, че единият служител на реда е пострадал леко - от осколки от счупена бутилка, разбила се във фасадата на Партийния дом. Въпросните "летящи бутилки" - в това число и стъклени, и други предмети - например пликове, се оказаха пълни с червена боя, та хората "на първа линия" на стълбите на Партийния дом бяхо опръскани.

Ситуацията точно толкова бързо деескалира след 23 ч и хората започнаха да се разотиват.

Малко след това от СДВР съобщиха, че постадали полицаи има двама - единият е откаран в ИСУЛ, а другият е с прорезна рана именно от хвърлена бутилка, разбила се в стената.

Общо задържаните се оказаха шестима - единият е бил сред тези, които счупили вратата на Партийния дом.

Според Антон Златанов от СДВР е ставало дума за "бомби", не за "пиратки и бомбички", хвърлени на стълбите на Партийния дом. Това е мястото, където стояха журналисти, представители на организатори на протеста, където е и колоната за озвучаване. 

 Всичко започна, след като младежи се качиха по сградата и окачиха надпис "Продава се". Малко по-късно обаче той падна. Малко след това се разигра и случката. 

 

 

Сградата, известна като Партийния дом, е оцапана с червена боя - от разбили се предмети. Петното свидетелства, пръски имаше и по стълбите, и по хората, които са били отдолу, в това число и полицаи. 

Антон Златанов благодари на хората, по-голямата част от които са мирни протестиращи, както сам каза, но призова протестите да приключват до 22 ч, защото след това е времето е времето на провокаторите - по думите му. 

Още по светло днес димки и фойерверки полетяха към сградата на Министерския съвет на "Дондуков" 1.

Това стана относително рано - към 21 ч. Въпреки всичко, към този час не се виждаха познатите монолитни групи от вклинени "протестиращи" с къси гащи, мускули и татуировки. А случаят бе по-скоро прецедент.

Сиутацията ескалира много по-късно.

"Ние сме Евгени Марчев" - по името на едно от битите от полиция момчета - бе един от импровизираните плакати на деня. 

С този и много други лозунги пък хиляди се събраха на поредния протест с основни искания: оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев.

Не помогнаха разпространените днес от прократурата разговори между Васил Божков и негови приближени, в които става дума, че "вкарал" пари и хора в масовите прояви. Напротив - народът осезаемо се увеличава. Имаше и лозунг: "Не съм платен, мразя ГЕРБ безплатно"

Обиден лозунг към премира Бойко Борисов още от времената на футболните агитки: числа заместват съответните поредни букви от азбуката - ББ-ПП

Днес голяма част от недоволството бе срещу проявите на полицейско насилие.

Затова и шествието изневери на обичайния си маршрут - вместо по жълтите павета, мина по "Дондуков", оттам по ул. "Раковски", а направи "едно кръгче" около "Св. Ал. Невски" -  където са разстановени бусовете на жандармерията., да са стигне обратно на паветата - но пред Народното събрание,  А кордонът от полицаи беше много плътен.

Имаше и лозунги, посветени на "онези медии".

По-рано Николай Хаджигенов от т. нар Отровно трио призова и към национална стачка.

Видимо хората бяха повече и от предишния ден. С деца, с кучета, с колелета, възрастни, млади - всякакви хора.

Традиционно, с напредването на вечерта, хората стават все повече.

Протестиращите опънаха и лозунга, който - ако се съди по реакциите им - най-много вбесява властимащите: