Вътрешният министър Младен Маринов трябва да подаде оставка заради полицейското насилие на антиправителствените протести. Това стана известно от интервюто на председателя на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев пред Нова телевизия.

Вчера лидерката на БСП Корнелия Нинова излезе с декларация, в която поиска и оставката на Иван Гешев като главен прокурор - мотивът за това е нахлуването на прокуратурата в президентството. Преди това с декларация излязоха социалистите, които се събраха на пленум, на който лидерката Корнелия Нинова не дойде - свикан бе не от ръководството, а от членове на органа. А лидерството обяви сбирката за нелегитимна поради липса на кворум. В декларацията на т.нар. опозиционери от събота се говори за "двоен стандарт на държавното обвинение", "осъществяване на грубо и показно посегателство срещу духа и основните принципи на Конституцията" и "не може да има правов ред в страната при държавно обвинение, което безконтролно погазва елементарните норми на справедлив процес".

Попитан дали Гешев трябва да освободи поста с оставка и бяга ли БСП от този въпрос, Станишев се позова именно на декларацията от непризнатия пленум и позицията по отношение на тази институция в нея. Заяви, че не се бяга от никоя тема. Каза и как всеки може да иска всяка оставка, но припомни, че темата "съдебна система" на преден план е на други формации (визираше "Демократична България" - б.р.). А БСП не може да следва дневния ред на други, трябва като партия да излезе с ясна позиция по всички теми. Заяви още:  

"След това, което се случи с побоя преди два дни, незабавно трябва да подаде оставка вътрешният министър. Тогава Борисов подаде оставка, защото бяха бити хора. Всички видяха как един младеж беше влачен. Не бива да се допуска да се окървави протестът. Не това е целта на хилядите, които протестират."

"Ние искаме да бъдем алтернатива на ГЕРБ. Хората протестират срещу този модел на силово управление, управление на зависимости. Управление, при което една партия изгради серия от зависимости. При "Да, България" основен акцент в момента е съдебната система. Нашият акцент трябва да е социалният и оздравяването на България. Почтено, свястно управление, а не арогантно", каза Сергей Станишев. 

Евродепутатът не е съгласен с обвинението, че БСП бяга от темата за съдебната реформа.

Според Станишев поведението на Корнелия Нинова е необяснимо и го определи като открит саботаж. Поводът бе именно поведението на Нинова да не признае свикването на Национален съвет.

"Вървим към вождистка партия, това е неприемливо", каза бившият лидер на социалистите. 

И отхвърли тезата, че "Пеевски и Борисов" опитали да съберат Национален съвет.

"Видях изявление на някои хора, че едва ли не Борисов и Пеевски са опитали да съберат Националния съвет. Това, което тези 79 души - 40% от Националния съвет, искахме, е да се приеме позиция. Това е най-ясната позиция, изразявана в последните десетина дни от страна на БСП. Казва се - подкрепяме протестите, те трябва да бъдат мирни, да не се допускат провокации. Но се казват и много други неща - да се подкрепи вотът на недоверие. Но досега не се каза и най-важното - ние сме против в рамките на този парламент чрез договорка и сделка да се формира ново правителство. Най-честното е да се върви към избори", каза още той.

По думите на Станишев "ние се намираме в политическа криза". 

"Позицията нито на БСП, нито на голяма част от протестиращите не се определя от интересите на Васил Божков, които иначе са видни и той ги заявява открито. Хората имат основание да протестират, живеят много тежко. Нека бъдем по-смирени и да предложим изход. БСП го предложи още преди протестите - вот на недоверие", продължи Станишев. 

И разви тезата, че не трябва да се върви към служебен кабинет, а към избори. „И БСП трябва ясно да се обозначи като алтернатива", каза той. 

"БСП не бива да участва в сделки и договорки. Има три сценария за изход след протестите. Първият е създаването на така наречен експертен кабинет. Той няма капацитет и доверие. Вариант две е извънредни избори. Вариант три - ако не мине, ГЕРБ да карат на инат до редовните избори." 

"БСП ясно заяви на чия страна е - на страната на протестиращите, на страната на хората. Останалите партии да се определят. За ГЕРБ и "патриотите" е ясно, но ДПС, партията на Марешки... Който предложи достатъчно убедителна промяна, достатъчно дълбока, той ще спечели доверието на хората. Затова съм притеснен, че ние в БСП повече се занимаваме с вътрешни въпроси. Искам да видя БСП да се мобилизира и да се превърне в истинска алтернатива за хората. Хората имат нужда от промяна, България има нужда от промяна", заяви още Сергей Станишев. 

 

"При Орешарски толкова искахме да извадим ГЕРБ от властта, че се случиха грешки и платихме висока цена", коментира още той.