"Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е създал етническия мир в България. Към него трябва да се отнасяме с уважение. Срамно е той и неговата собственост да бъдат атакувани от екстремисти."

Това се казва в туит на Ханс ван Баален, шеф на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ). Коментарът е по повод последните събития в парка "Росенец", известен още като лятната резиденция на Доган. Там протестращи искаха да стигнат до плажа, който бе ограден като частна собственост, въпреки че по Конституция плажовете са държавна собственост.

Ето какво коментира по повода Владислав Панев, съпредседател на "Зелените", които са част от "Демократична България".

"Когато шефът на европейските либерали пише, че към Доган трябва да се отнасяме с респект, трябва да се сетим, че трудно можем да очакваме помощ от чужбина. Оттам само еврофондове, които спонсорират върхушката, нейните медии, нейните назначени бизнесмени и други боклуци. Които пък след това връщат услугите.

Последните седмици виждаме, че можем сами. Членство в Европейския съюз означава свобода на търговията и движението, работа и образование в рамките на огромна общност. Нямаме шанс без него. Но ако си даваме ясна сметка какви негативи идват оттам, ще успеем да минимизираме щетите и да просперираме. Вече знаем подводните камъни. Научихме ги по трудния начин. Затова ще успеем."

Малко по-късно от ДПС съобщоха за"мощна подкрепа", която са получили от европейски и световни либерали. Ето какво публикуваха от движението:

"Мощна подкрепа от европейските и световни либерали за почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган.

Председателят на Алианса на либералите и демократите за Европа Ханс ван Баален защити в пост в Туитър почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган и нарече акцията на плажа "Росенец" дело на екстремисти.

"Почетният председател на ДПС Ахмед Доган установи етническия мир в България. Към него трябва да се отнасят с уважение. Срамно е, че екстремисти атакуват него и неговия имот", написа шефът на АЛДЕ Ван Баален.

Председателят на групата „Обнови Европа“ в ЕП Дачиан Чолош също изрази подкрепата си към ДПС и Доган, като написа в Туитър "Правото на собственост на опозиционната партия ДПС и нейните лидери в България трябва да бъде защитено без фалшива кампания и персонални атаки. Подкрепям моите приятели от ДПС, които защитават европейските ценности и се борят за върховенството на закона."

Дългогодишният президент на европейските либерали Сър Греъм Уотсън изрази своята тревожност от случилото се в "Росенец" и обвини организаторите на протестите за подстрекаване на омраза. "Развитията в България са все по-тревожни. Политикът от дясно Христо Иванов и подкрепящите го са взели под прицел водещия либерал и основател на ДПС Ахмед Доган, навлизайки в частната му собственост и подстрекавайки хората към омраза срещу него." написа Сър Греъм Уотсън.

Световните партньори на ДПС от Либералния Интернационал определиха като недопустими действията на протестиращите и подчертаха, че ДПС отстоява евро-атлантическото развитие на България. "Популистките и крайно-десни атаки срещу Почетния председател на ДПС, Ахмед Доган, които допълнително подбуждат разделенията и заличават успеха на България по отношение на мирния етнически модел са недопустими. ДПС отстоява евро-атлантическото развитие на България – насилието няма място в политиката."

Президент на Либералния Интернационал Хакима ел Хаите също заяви подкрепата си с пост в Туитър и напомни, че д-р Ахмед Доган е изградил мирния етнически модел в България. "Действията срещу д-р Ахмед Доган, човекът, който изгради мирния етнически модел и защити националния интерес са срамни. Говоренето за национален суверенитет с идеята да бъде търсена провокация срещу частна собственост на лидера на турското малцинство е крещящ популизъм."

Роман Якич, президент на Либералната мрежа на Югоизточна Европа (ЛИБСЕЕН) изрази подкрепата си и написа в Туитър: "Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е доказан защитник на либералните и демократични ценности в България. Той е създателят на етническия мир в страната. Бях шокиран, когато прочетох, че той и неговата частна собственост са подложени на атака от десни екстремисти. Това е неприемливо в Европа."