Протестиращите граждани са гарант за бъдещето на демокрацията в България.

Това са заявили днес посланиците на държавите-членки от Европейския съюз и Швейцария при среща с президента Румен Радев, цитирани от прессекретариата на "Дондуков" 2.

Поводът за коментара е ясен - антиправителствените протести, при които се иска и оставката на главния прокурор Иван Гешев. 

"Българските граждани, които протестират днес в цялата страна, изискват прозрачност, отчетност и отговорност в работата на институциите. Това следва да са неотменими принципи на управлението, независимо кой е на власт", цитиран е и Радев, който няколко дни поред излизаше, за да поздравява демонстрантите и роди слогана "Мутри вън!"

Държавният глава подчертал, че натрупаните обществени проблеми изискват нов управленски модел, който да увеличи гражданския контрол върху институциите и отговорността на властта.

"Необходими са промени и в системата на правосъдието, които да укрепят нейната независимост и особено в дейността на прокуратурата, от която се очаква обективност и да гарантира законността. Правосъдието е имунната система на обществото и когато то е слабо и зависимо, това засяга целия политически, икономически и социален живот в страната", подчертал пред дипломатите на страните от ЕС.

Добавил, че консултациите за промени в Конституцията, които стартираха по негова инициатива, продължават (като от месеци не е съобщавано да има движение по тях, б.р.).

"Протестиращите граждани са гарант за бъдещето на демокрацията в България, заявиха от своя страна дипломатическите представители. По думите им България има пълното право да бъде равноправен член на Европейския съюз, а българските граждани да имат достоен живот в общото европейско семейство", отвърнали посланиците.

ЕК: Сила трябва да бъде упражнявана пропорционално

Еврокомисията е информирана за протестите в България, заяви днес в отговор на журнналистически въпрос изпълнителният й зам.председател Валдис Домбровскис.

„Винаги сме били ясни, че мирните демонстрации са основно право във всички демократични страни, и подкрепяме правото на мирен протести“, каза той.

И допълни, че доколкото въпросът за прилагането на закона е от компетенцията на националните власти, всяко използване на сила трябва да винаги да бъде упражнявано пропорционално.