Премиерът Бойко Борисов, бившият главен прокурор Сотир Цацаров и българското разузнаване са работили съвместно с турското посолство за експулсирането на Абдулла Бююк през 2016 година. Това твърдят турски държавни служители в поверителни дипломатически и други документи, получени в рамките на продължило две години разследване. 

Четири години след неуспешния опит за преврат в Турция, България остава единствената страна в Европейския съюз, която е предавала на Анкара политически противници на Ердоган. Освен Бююк, София депортира най-малко още седем турски политически бегълци след неуспешния опит за преврат през 2016 година. 

Това се казваше в първата част от разследнето на Димитър Ганев.

Първата част може да видите тук:

Материалът е създаден с подкрепата на Journalismfund.eu.

Подаръци, Жестове, Отплата 

На 2 март 2020 г., на фона на задаващата се криза с коронавируса президентът Ердоган обяви „щедър“ подарък за Европа. „Милиони мигранти” скоро ще тръгнат за Европа, а Турция вече няма да се опитва да ги спира по пътя им през гръцката граница, закани се той. На следващия ден след изказването му и след среща с делегация, водена от премиера Борисов, беше обявен и подарък, специално за България – тестове за COVID-19, стотици хиляди предпазни маски, ръкавици, защитни очила и облекла. 

По официални данни мигрантски натиск от 2017 г. по турско-българската граница почти липсва. Това е в ярък контраст със ситуацията на турско-гръцката, която, разбира се, е много по-дълга и сложна за охрана.  

През 2019 г. Европейският съд по правата на човека в Страсбург присъди по 25 000 евро обезщетение на всеки един от обърналите се към институцията, отвлечени от МИТ, служители на училищата „Оризонт“ в Молдова. Случаят е от 2018 година. Все още няма решение по делото за експулсирането на Бююк срещу България, заведено в Страсбург. Разликите в двата казуса са толкова, колкото и приликите.       

Доц. Михаил Иванов коментира, че в поведението на Турция за решаването на междудържавни въпроси в последните години се наблюдава промяна. Анкара се опитва да се освободи от посредниците, когато иска гласът ѝ да бъде чут в балканските държави, казва той.

„След смяната на Давутоглу Турция не залага вече толкова на турската диаспора за упражняване на своето влияние. Ердоган по-скоро търси директни лични контакти - за България - с Борисов, например“, обяснява още той. 

Последователите на „Хизмет“ в България описват движението като „интелектуален клуб“. Намират в него шанс за общностна принадлежност в страна, в която турското име сериозно ограничава възможността за реализация. 

Опитът за преврат от 15 юли 2016 г. в България е последван от рокади в Главното мюфтийство, при които редица служители са „помолени да напуснат“. Един от тях е особено високопоставен. Друга последица е, че българският „Заман“ спира да излиза. Освен това, учители с турско гражданство и образование от Оксбридж в училището „Дружба“ напускат панически страната, страхувайки се да не бъдат отвлечени от турските служби.

Държавните отвличания 

Случилото се две години след опита за преврат в Косово и Молдова разкрива основанията за страх на избягалите от България учители. Илкнур Каракоглу и Галина Тюфекчи са запечатили дълбоко в себе си личните истории на преживения ужас. Те са съпруги на двама от похитените служители на свързаните с движението на Гюлен училища „Оризонт“ в Молдова. На 6 септември 2018 г. турското разузнаване с помощта на местните служби задържа и отвежда със самолет в Турция седем души, работещи в тях. 

Хасан Каракоглу и Илкнур Каракоглу.

В 7:15 ч. сутринта телефонът в къщата на Хасан и Илкнур Каракоглу звъни. Обажда се жената на приятеля им Риза Доган. С треперещ глас им съобщава, че мъжът ѝ ѝказал по телефона, че е бил отведен. Двамата усещат, че най-накрая се случва онова, което дълго време са очаквали, и за което са се опитвали да се подготвят.

„Това беше една от най-обсъжданите теми в къщи, как ли ще стане, дали ще заминем, какво ще правим.…“

Двамата се обаждат на приятел, който идва да ги вземе с кола. Минути по-късно ги спира полиция. „Съпругът ми веднага разбра за какво става дума и след като видя полицаите, каза на приятеля си: „продължавай да караш“, но това беше невъзможно… Хванаха мъжа ми и го изкараха от колата.“  

Мъжете уверяват Илкнур:

„Нищо страшно няма, ние само ще го отведем за малко, ще го разпитаме за някои неща и след два часа той ще се върне“, спомня си тя.

След това Хасан е качен на самолет и закаран в Турция, за да бъде изправен пред съда. 

Тя разказва още, че техен познат, работещ в турското посолство в Молдова, е бил съпричастен към случилото се.

„Ох, хората, с които се срещахме по приемите тогава… съпругът ми каза, че до качването му в самолета този човек е ръководел всичко това. Мъжът ми видял този човек на летището. Заедно сме ходили на вечери, на различни мероприятия. И след това, когато той е отведен, този човек участва в това. И съпругът ми и съпругът на приятелката ми са го видели.“

Хасан Каракоглу е осъден на 8 години и 3 месеца за членство в организацията на Гюлен. Последните две години прекарва в затвора „Силиври“ в Истанбул. 

Галина Тюфекчи, съпруга на Феридун Тюфекчи, също е белязана от събитията, разиграли се онази утрин. Първоначално се опитала да не пуска в дома си мъжете, дошли да приберат съпруга ѝ. Избутали я още на вратата. Само няколко часа по-късно Феридун вече бил в Турция, спомня си тя. 

Галина Тюфекчи и Феридун Тюфекчи.

Транспортиран е на борда на същия самолет, заедно с останалите шестима служители на „Оризонт“. „Те бързаха много. Още щом влязоха в дома ми след всяка дума викаха- „бързо, бързо бързо“, закъсняваха за полета. Бързаха защото и този приятел, който се намираше на 120 км. от Комрат, бързаха да вземат и него. А другите му приятели ги взеха от Кишинев спокойно, без да бързат.“

Галина казва, че с мъжа ѝ се чуват по телефона всеки понеделник, преди само по 10 минути, а сега заради коронавируса вече им давали по 20 минути. 

„Много ме заболя, когато съпругът ми се обади и ми каза: „Ох, Галина при нас днес е празник“. А аз се чудя какъв ли празник е, не знам нищо, но се срамувам да питам. И после след няколко минути го питам: „Извинявай Ферудин, но за какъв празник говориш?“ Той ми отговори, че виждат слънцето за първи път. Гласът ми секна, не можех да дишам и го питам как така. Така, женице, заради седемметровата стена цяла зима не видяхме слънце. Бяха толкова щастливи, че са видели слънцето.“

На 15 октомври 2019 г. съпругът ѝ Феридун Тюфекчи получава 7 години и половина затвор, за съпричастност към „Хизмет“. 

Цялото разследване на Димитър Ганев и интервюто с Абдулла Бююк четете в списанието „Клуб Z“.