Управляващите в Турция решиха да амнистират 90 000 от общо 300 000 затворници в страната, които отговарят на условията за домашен арест или за условно освобождаване. Дяволът обаче е в детайлите - множество неправителствени организации възроптаха срещу факта, че много активисти, журналисти и политици от опозицията няма да бъдат сред освободените, пише "Гардиън". 

Сред тези, които няма да бъдат пуснати, са осъдени за умишлени убийства или за организирана престъпност. В по-ранни форми на законопроекта щяха да бъдат освободени също и осъдени за сексуално насилие, но заради възмущение от групи за правата на жените те не бяха включени.

Групи за правата на човека приветстваха някои от новите мерки за предпазване на затворниците от коронавирус като домашния арест за лица над 65 години, но същевременно протестираха срещу факта, че са пренебрегнати хора в неравностойно положение, затворнички с малки деца и политически затворници.

В понеделник "Амнести интернешънъл" заедно с две дузини правозащитни организации се присъединиха към турски групи, които призовават за незабавно освобождаване на журналисти и други политически затворници като опозиционния лидер Селахатин Демирташ и филантропа Осман Кавала, които в момента са задържани въз основа на прословутото законодателство за борба с тероризма. 

Министърът на правосъдието Абдулхамит Гюл досега настояваше, че пандемията не е достигнала до пренаселената затворническа система в Турция. Но Юмер Фарук Гергерлиоглу, политик от прокюрдската Народнодемократическа партия (HDP) и бивш лекар, е проверил няколко болници и потвърждава, че поне един заразен е бил трансфериран от затвор.

Прокурорът в Анкара обвини Гергерлиоглу за "предизвикване на безпокойство, страх и паника сред обществеността" и заяви, че срещу него вече се води разследване.

"От доста време се борим за подобряване на стандартите в затворите", каза Гергерлиоглу пред "Гардиън". "Вече се наблюдават много нарушения по отношение на достъпа до здравни грижи, нивото на персонала, заразните болести, има хора, които умират от липса на лечение на заболяванията им. Внесох много въпроси в парламента по тези случаи... Нашата правосъдна система е разрушена."

През последните години Турция арестува хиляди учени, адвокати, журналисти, държавни служители и военнослужещи, за които се твърди, че са част от забраненото движение на Фетула Гюлен - обвинявано за неуспешния преврат през 2016 г. В немилост са и кюрдски активисти и политици, за които Анкара твърди, че имат връзки със забранената Кюрдска работническа партия (ПКК).

Има толкова много затворници, че се планира изграждането на 100 нови затвора.

Идрис Сайлган е кюрдски журналист, който беше осъден за тероризъм след процес, в който единствените доказателства, представени срещу него, бяха негови статии. Той прекара повече от три години в затвора, преди да бъде освободен през ноември миналата година. Сайлган излежава присъдата си в два затвора - в Муш и в Трабзон.

"В Муш бях в килия, дълга 7 стъпки, заедно с 14 други души. В някои килии имаше и повече. Имаше само една баня за всички", споделя той.

Килията му в Трабзон е била предназначена за 4 души, но в нея са живеели 8, като двама са били принудени да спят на земята. Заради лошите хигиенни условия Сайлган развива болест на венците. Затворниците са били принудени да отделят собствени средства за почистващи препарати.

"Трябваше сами да плащаме за всичко: тоалетна хартия, сапун, шампоан, белина за почистване. Само по два пъти можеше да се къпем седмично", каза той. "Невъзможно е да се практикува социално дистанциране или добри хигиенни навици в такива условия. Ако коронавирусът се разпространи по затворите, ще настане клане."

Условията може и да се влошат: според последните новини затворниците в Турция са задължени да плащат по 17 лири (4,50 български лева) за собствените си маски за лице, а адвокатската група „Юристи за свободата“ отбеляза в доклад, че не всички служители на затвора носят защитни маски и ръкавици. 

Като част от мерките за социално дистанциране посещенията на членове на семействата бяха спрени и адвокатите вече могат да посещават клиенти само с разрешение на прокурор.

Изглежда, че коронавирусът изостря кризата за свободата на словото в Турция. "Репортери без граници" обяви, че седем журналисти са били арестувани за предаване на новини относно пандемията и са обвинени в "разпространяване на паника", а 385 души са разследвани за критични публикации в социалните медии.

По време на кризата правителството арестува още пет прокюрдски кметове от югоизточната част на Турция, които вероятно ще бъдат заменени с приближени на властта.

"Това отношение ясно демонстрира намеренията на правителството: обикновените престъпници ще бъдат освободени, но политическите затворници ще останат зад решетките", изтъкна Вейсел Ок, съдиректор на турската НПО - Асоциация за медийни и правни изследвания. "Това (решение) в такова време по определен начин е равнозначно на смъртна присъда."