390 милиарда евро грантове и 360 милиарда заеми, подлежащи на връщане.

Това е новото компромисно предложение, представено от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. То е огласено на срещата на върха в Брюксел, на която ръководителите на страните от ЕС трябва да приемат бюджета на Общността за 2021-2027 г.

Съдържат се отстъпки и пред други страни в други сфери като например пред Полша и Унгария относно върховенството на закона.

Мишел направи предложението си след напрегнати среднощни преговори с лидерите. Най-упорит от тях е нидерландският премиер Марк Рюте. Той оглавява групата на „пестеливите“, в която освен страната му влизат още Австрия, Дания и Швеция, а на тази среща получи подкрепата и на Финландия.

Отстъпката е твърде сериозна предвид факта, че първоначално се предвиждаше грантовете да бъдат за 500 милиарда евро, а заемите – за 250 млрд. Размерът на Фонда за възстановяване от коронавируса остава 750 милиарда евро и няма да бъде намаляван, както по едно време искаха „пестеливите“.

В новото предложение има и други сериозни отстъпки пред Рюте и компания.

• Така например страните членки вече ще могат да задържат за себе си 25 на сто от събраните мита. Преди по-малко от половин година Мишел предлагаше едва 12,5 на сто. И тук начело в борбата бе Нидерландия. Там се намира най-голямото пристанище в ЕС – Ротердам. И точно през него постъпват огромната част от приходите от митата, които страната прибира.

• Шарл Мишел предлага също увеличаване на т.нар. ребати, т.е. още по-голямо намаление на вноските на „пестеливата четворка“ и Германия.

• Едно от предложенията със сигурност няма да се хареса на българския премиер Бойко Борисов. То предвижда орязване точно наполовина на планираните грантове за развитие на селските райони. Така вместо 15 милиарда евро от Фонда за възстановяване тези райони ще получат 7,5 милиарда.

Здравната програма Health4EU остава без пари от Фонда, а те бяха 7,7 милиарда евро. Тя ще остане само с предвидените за нея 1,7 млрд. от Многогодишната финансова рамка (МФР).

Фондът за справедлив преход (ФСП) ще „олекне“ с 20 милиарда евро. При това парите от Фонда за възстановяване се намаляват тройно – от 30 милиарда на 10 млрд. евро. Остават и предвидените от бюджета 7,5 милиарда. Тук е направена отстъпка пред Чехия и Полша. По тяхно настояване отпада условието от него да се възползват само страни, постигнали неутралност към климата до 2050 г.

• Има изменение и при обвързването на финансирането на страните членки с върховенството на закона. По настояване на „обичайните заподозрени“ Полша и Унгария е добавен абзац, според който „процесът трябва да зачита принципа на обективност, недискриминация и еднакво третирани на всички страни членки и да върви въз основа на подход, основан върху доказателства“.

• Орязани са също парите за иновации и изследвания, за цифрови програми и други сфери.

Въпреки оптимистични нотки и очакванията на германската канцлерка Ангела Меркел никой не се наема да прогнозира дали и тази нощ ще има споразумение. Още повече пленарното заседание започна чак в 21,30 ч местно (22,30 ч българско време).

Тази вечер Европейският съвет навлиза в петия си ден. Първоначалрно бе планирано той да трае само два дни – на 17 и 18 юли.