"Нашата акция в "Росенец" предизвика огромна криза в управлението. Борисов се опита да се освободи от трима свои министри, за да прикрие своите връзки със задкулисието на Сараите, но не му дадоха да го направи. След това "патриотите" решиха да заметат следите около може би най-грозната далавера - тази със "студения резерв" на ТЕЦ-Варна."

Така започва видеообръщение на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, който този път е сниман буквално на метри от централата, собственост на фирма на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Новото видео идва само три седмици след като Иванов и негови съмишленици се опитаха да стъпят на плажа до летния сарай на Доган, но бяха блъскани от гардове на НСО, които обясняваха, че плажът бил частен. Акцията хвърли страната в протести. 

Именно в опит на нейното овладяване беше взето решение за "отнемане на "студения резерв" от ТЕЦ-Варна. Тези капацитети вече ще се дават с подпис на министъра, тоест тя лично ще избира кой да получи пая, а няма да има търгове, както беше досега. Тотално непазарното решение е "политическо", макар да има рискове, защото не отговаря на правилата на ЕС - по признание на ГЕРБ.

Днес Иванов в 15-минутното видео разказва подробно историята на ТЕЦ-Варна и как централата - от една неработеща, нерентабилна структура - се превръща в един от най-големите бенефициенти на държавната енергетика. И то точно под собствеността на "магьосника" Доган. 

"Това, което виждате зад мен, е пример за философски камък. Знаете, че доктор Доган много обича да се хвали със своето философско образование, всички сте чели неговите безумни абракадабри, но той наистина е постигнал невъзможното във философията и алхимията. Векове наред алхимиците са търсили философския камък - от една купчина желязо да произведеш злато. Е, той го направи! С вашите пари, но това е подробност..."

Следва обяснение за това как централата се оказва в ръцете на бившия министър на в кабинета "Орешарски" Данаил Папазов, как неговата фирма "Сигда" е подпомагана с кредити от ПИБ, как след това за 10 дни ТЕЦ-Варна получава всички необходими разрешителни и лицензи. Иванов разказва и как по същото време е сменен целият борд на Електроенергийния системен администратор - институцията, която на практика ръководи българската енергетика (и обявява търгове за "студения резерв"). След това се стига до рязко увеличение на капацитетите за "студен резерв" - без никакво адекватно обяснение.

"Това означава, че увеличават тази част от вашите сметки, през които се покрива "студеният резерв". И то всеки месец."

Бившият правосъден министър разказва и как първият търг за този резерв от ерата "Папазов" не е спечелен от ТЕЦ-Варна, но и как няколко дни по-късно спечелилата държавна и в плачевно финансово състояние централа ТЕЦ "Марица изток 2" се отказва - отново без логично обяснение. И как само дни по-късно договорът се оказва във Варна.

"И тук на сцената с танцова стъпка излиза истинският магьосник - доктор Доган, философът, който откри камъка. Придобива 70% от преобразената вече ТЕЦ. Няма обяснение откъде има парите за това, нито НАП, нито антикорупционната комисия откриват нещо нередно."

Следват допълнителни обяснения за това колко точно е получил Доган за две години през "студения резерв" - около 54 млн. лв.

"Куп желязо, от който философът д-р Доган успява от вашите джобове да изкара 54 млн. лв., без да има каквото и да било технологично основание или финансова обосновка."

Накрая Иванов казва, че "Демократична България" ще сезира прокуратурата за сделката.

Реакцията на прокуратурата

Няколко часа след като видеото на Иванов беше излъчено в социалната мрежа, дойде и съобщение от прокуратурата. В него се казва, че Върховната касационна прокуратура се самосезирала по медийна публикация, отразяваща акцията на Иванов. 

От кратката информация се разбира, че ВКП ще проверява дали има образувани преписки или досъдебни производства по повод на изнесените в публикацията твърдения. Самият Иванов казва във видеото, че към прокуратурата, а и НАП, са подавани няколко сигнала, но всичките са отклонявани по един или друг начин. 

"Ако в хода на проверката бъдат констатирани данни за извършени престъпления, същите ще бъдат докладвани на компетентната прокуратура. При наличие на нередности от административен характер прокуратурата ще уведоми съответните контролни органи за предприемане на действия по компетентност", пишат от държавното обвинение. 

Накрая пък заявяват, че ще информират българската общетсвеност за резултатите от проверката след нейното приключване.