"Замесването на ТЕЦ-Варна в политическите битки и жертването на централата, за да се докаже една или друга политическа теза, ще спре процеса на модернизация на единствената в страната газова централа, с което ще намалее и шансът на България да отговори на завишените изисквания на Европейския съюз за намаляване на въглеродните емисии".

Това се казва в отворено писмо от служителите в електроцентралата, която до 31 юли има договор с ЕСО след спечелен търг за поддържане на студен резерв и подсигуряване на баланса на енергийната система у нас. Писмото, подписано от 192-ма служители на ТЕЦ-а е изпратено до президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, министър Теменужка Петкова, парпарламентарната комисия по енергетика и до КЕВР, съобщи специализираният сайт 3e-news.net.

Поводът - миналата седмица след коалиционния съвет на ГЕРБ и "Обединени патриоти" от властта обявиха, че ще отнемат на ТЕЦ-Варна възможността да продължи да участва в поддръжката на студения резерв. Причината за решението - ТЕЦ-ът е фирма, собственост вече на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, след като той я купи от бившия транспортен министър Данаил Папазов. Преди това централата бе собственост на ЧЕЗ след приватизацията на електроразпределителното дружество. ТЕЦ-ът нямаше разрешително да работи от 2015 до 2018 г., защото беше "мръсна", но след придобиването й от ЧЕЗ започна модернизация и пригаждането й да работи на газ. Спечели и търг за студения резерв, обявен от Електросистемния оператор. Енергийната министърка Теменужка Петкова и шефът на ресорната комисия в парламента Валентин Николов сами признаха, че решението за спиране на търговете за студен резерв до въвеждането на нов механизъм за балансиране на енергийната система (то се очаква догодина, но текат преговори с ЕК - б.р.) е "политическо", противоречи на правилата на Европа за конкуренция в енергийния сектор, но било временно. Така ако промените в Закона за енергетиката, бъдат набързо приети, какъвто е планът на ГЕРБ, кой ще поддържа студения резерв ще се решава със заповед на министъра, а не с търгове. 

Сега 189 служители на ТЕЦ-Варна се обявяват против орязването на квотите за студения резерв и политизирането на темата. Според енергетиците разговорите в момента се водят с политически, а не с експертни доводи, а фактите не бива да бъдат пренебрегвани или изкривявани. Според служителите централата не е просто сбор от котли и генератори, а е също и 240 души, които работят в нея, повечето от тях висококвалифицирани енергетици - инженери, химици, професионалисти с дългогодишен опит в тази област.

"Затова ни е много трудно да наблюдаваме как в момента за ТЕЦ „Варна“ се говори като за „куха" и неработеща фирма. Разбираме, че в настоящата обстановка разговорите се водят с политически, а не с експертни доводи, и въпреки че шансът да бъдем чути е минимален, смятаме, че фактите не бива да бъдат пренебрегвани или изкривявани", пишат в писмото си енергетиците.

Набляга се на ремонтните, направени в ТЕЦ-а през 2018 г. и 2019 г. и изпитанията по блокове 4, 5 и 6, свързани с преминаване на работа с природен газ.

Според енергетиците в резултат на смяната на горивната компонента от въглища на природен газ практически са се премахнали емисиите на серни оксиди и прах. Азотните оксиди са намалели с 91%, а емисиите на прах с 98%. Емисиите на парникови газове за производство на единица продукция са намалени с до 50%.

"Зад всичко изложено стоят не само документи, но и ние - хората, които сме там всеки ден и работим на смени, за да осигурим 24-часова непрекъснатост на поддръжката и готовността за работа. И ни е обидно за студения резерв да се говори като за „пари за нищо", защото с тези пари се осигури възстановяването на съоръжения, които престояха запечатани в продължение на три години. Не на последно място тези пари създадоха оживление и нови възможности за обикновените хора в едно варненско село", се казва още в отвореното писмо.

Отчита се още, че откакто има спечелени търгове за студения резерв - тоест за последните 2 г., централата е била включвана 5 пъти, за да гарантира нуждата на вътрешния пазар от ток. Какво е количеството произведена енергия не става ясно. Знае се обаче, че търговете, които ТЕЦ-Варна спечели, са на обща стойност 53 млн. лв. Близо половината от тях - след като държавният ТЕЦ Марица Изток 2 се отказа от своята квота в студения резерв. Сега планът на Петкова и властта е именно задлъжнялата, а и "мръсна" според екостандартите държавна централа да поеме работата - със заповед на министърката след 31 юли, когато изтичат договорите по търговете на ЕСО. Във въпросните търгове, които сега ще бъдат преустановени, може да участва всеки производител на ток, в това число и небългарски. Според Петкова и Николов от миналата седмица ЕСО избира кандидатите с най-добра цена.

Неотдавна се разбра, че спецпрокуратурата проверява продажбата на ТЕЦ-Варна, но не когато е придобита от Доган.