Европа има своя нов Господин Не. Това е нидерландският премиер Марк Рюте.

По ирония на съдбата той се сдоби официално с този прякор навръх 18 юли – рождения ден на предишния Господин Не. Става дума за Андрей Громико – външен министър на СССР в продължение на почти 30 години. Той си спечели прякора благодарение на непреклонната си позиция пред Запада – било за разоръжаването, било за човешките права, било за какво ли още не.

В действителност обаче този прякор бе лепнат на Рюте в Нидерландия още през април. Тогава изключителна популярност придоби видеоклип, на който един боклукчия вика с пълен глас към премиера да не дава пари на „тези италианци и французи“.

„О, не, не, не. Ще запомня това“, отвръща министър-председателят.

Марк Рюте стана и европейският Господин Не на последния Европейски съвет, започнал на 17 и завършил на 21 юли и посветен на бюджета на ЕС.

Премиерът на Нидерландия си спечели прякора заради непреклонността – както своята, така и на оглавяваната от него група на „пестеливите“, включваща неговата страна, Австрия, Дания, Швеция и Финландия. Тази група се пребори за промяна на баланса между грантовете и заемите във Фонда за възстановяване на ЕС от коронавируса. Тя си извоюва запазване на отстъпките във вноските в бюджета на ЕС. Благодарение на „пестеливите“ страните членки ще задържат за себе си 25 на сто от митническите приходи.

Всичко това бе решено след изтощителни преговори, продължили 5 вместо планираните 2 дни. На моменти се стигна до изпускане на нервите.

По време на Съвета Марк Рюте се превърна в злодей и плашило. Той стана враг на всички европейски лидери с изключение на четиримата си съратници. Намрази го най-вече италианският премиер Джузепе Конте, чиято страна е сред най-пострадалите от коронавируса и закономерно иска повече грантове.

Нападна го обаче дори унгарският премиер Виктор Орбан, известен с борбата си срещу Еврокомисията по въпроса на върховенството на закона. Орбан обвини Рюте, че блокира споразумението, че мрази страната му и него.

Българският премиер Бойко Борисов пък обвини Рюте, че иска да бъде полицаят на Европа.

Нидерландският премиер изобщо не се трогна от фронта срещу него.

„Не сме тук, за да можем да си ходим един на друг на рождените дни до края на живота си. Тук сме, за да защитаваме интересите на собствените ни страни“, бе неговият отговор.

Премиерът на Нидерландия често е описван като символ на пестеливостта. 53-годишният Рюте обитава скромен апартамент в Хага вместо Къщата на Кац, където се помещава премиерската резиденция. Той ходи на работа с велосипед, а личният му автомобил е стар „Сааб“.

Някои дори подхвърлят, че от пестеливост той така и не е пожелал да се ожени и да създаде поколение.

Самата Нидерландия е своего рода символ на пестеливост. И Марк Рюте много добре използва този факт в своя полза. Той е един от най-дълго задържалите се на власт държавници, които в момента управляват Европа. Премиер е на Ниската земя от 2010 г. и ръководи трето поред коалиционно правителство. За справка – нито веднъж досега в страната не е имало еднопартийни кабинети. Нито една партия не е печелила абсолютно мнозинство.

Рюте оглавява либералната Народна партия за свобода и демокрация (НПСД). През март 2021 г. в Нидерландия предстоят парламентарни избори и премиерът почти със сигурност отново смята да се кандидатира. И именно в това мнозина виждат причината за твърдата му позиция.

Но Рюте не за първи път изнервя Европа. Да не забравяме, че той дълго време не отстъпваше от позициите си и при преговорите за спасителния пакет за Гърция, и при избухването на бежанската криза.

Марк Рюте обаче като че ли няма намерение да се променя.

„Няма да се оставя да ме разсейват с фонов шум“, отговори той на зададен по време на Съвета въпрос как приема прякора Господин Не.