Българският премиер Бойко Борисов е обвинил нидерландският си колега Марк Рюте, че иска да бъде полицаят на Европа, пише в. „Файненшъл таймс“.

Това се случило по време на вечерята ва ръководителите на страните членки на ЕС в Брюксел вчера. Те се събраха там на специалния Европийски съвет, който трябва да одобри бюджета на съюза за периода 2021-2027 г.

Разговорите бяха прекратени по-рано от очакваното вчера именно поради съпротивата на Рюте. Те ще продължат днес.

Нидерландският премиер не отстъпи от позицията си, че средствата от предизвикалия противоречия Фонд за възстановяване от коронавируса в размер на 750 милиарда евро трябва да бъдат отпускани с единодушие.

Спорът е как да бъде разпределена тази сума. Предложенията на Еврокомисията и на Шарл Мишел – председателя на Европейския съвет, са 500 милиарда да бъдат под формата на грантове, а 250 милиарда – като подлежаши на връщане заеми.

Марк Рюте е водач на „пестеливата четворка“, състояща се от Нидерландия, Австрия, Дания и Швеция. Тези страни настояват да бъде променен балансът на сумата на фонда.

Упоритостта на Рюте нагорещила страстите. И това проличало на вечерята, твърди „Файненшъл таймс“. Засега нито един друг лидер не е подкрепил идеята му за единодушие по въпроса Фонда за възстановяване.

Борисов казал на Рюте, че иска да бъде полицаят на Европа, като си позволява да решава дали националните планове за реформи на отделните страни са достатъчно амбициозни, за да оправдаят финансовата подкрепа на ЕС.

След вечерята нидерландският премиер заяви пред журналисти, че колегите му били „по-разгневени“ от неговите искания. Той обаче настоя, че всяка държава отстоява своята гледна точка.

Спорът отразява дълбоко вкоренените разделения в ЕС около икономическата политика, коментира изданието. Той подкопава усилията на Брюксел да навлиза в непозната територия чрез заемането на големи суми от капиталовите пазари.

Марк Рюте смята, че намерението за предоставяне на безпрецедентни безвъзмездни заеми на страните трябва да бъде съпроводено с по-голям надзор, отколкото при обикновените заеми. Страните, които понасят най-тежкото бреме на пандемията, обаче отхвърлят идеята за надзор в стил „тройка“ (терминът е от времето на сталинизма в СССР се отнася до издаващите окончателни присъди тричленни комисии – б.р.). Подобно наблюдение бе наложено на държавите по време на дълговата криза в еврозоната.