Камарата на представителите на САЩ одобри вчера проектобюджет за отбраната за следващата финансова година (започваща на 1 октомври), който задължава правителството да засили санкциите срещу газопроводите "Северен поток 2" и "Турски поток". Гласуването беше излъчено на уебсайта на долната камара на законодателния орган, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Общо 295 конгресмени подкрепиха проектобюджета на стойност 740,5 милиарда долара, 125 се обявиха против.

Документът изисква от правителството да засили настоящите санкции срещу двата руски газопровода. В края на декември миналата година президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа закона за военния бюджет за текущата финансова година, който задължава администрацията му да наложи санкции срещу тези проекти. Сега са предвидени допълнителни мерки по отношение на чужденци, които съдействат за изграждането на "Северен поток 2" и "Турски поток".

Освен това бюджетният проект предвижда отпускането на почти 3,8 милиарда долара за "Европейска инициатива за сдържане", насочена срещу Русия.

Законодателите отделят и 3,6 милиарда долара, за "сдържане на Китай в Индийския и Тихия океан".

Часове преди приемането на документа от Белия дом казаха, че президентът Доналд Тръмп ще наложи вето заради някои негови клаузи, включително за преименуването на военни бази и ограничаване на използването на средства за Афганистан, отбеляза Асошиейтед прес.

Тази седмица Сенатът на Конгреса трябва да одобри своята версия на проекта. След това ще бъде свикана комисия, която да договори подробностите по двата проекта.

И двете камари отново ще трябва да гласуват за договорения документ, след което той ще бъде изпратен на държавния глава за подписване. Целият този процес обикновено продължава до есента или до началото на зимата.