В Сената на САЩ бе внесен законопроект за разширяване на санкциите срещу "Северен поток 2", заяви един от съавторите му, републиканският сенатор Джон Барасо, цитиран от руската агенция РИА Новости.

Политикът каза, че документът трябва да "изясни и разшири" съществуващите санкции.

Законопроектът беше подкрепен от петима членове на Камарата и от двете страни, включително тексаският сенатор Тед Круз.

По-специално се планира да се накажат компаниите, които предоставят услуги по подписване, застраховане и презастраховане на плавателни съдове, работещи по тръбопровода.

Също така фирмите, които извършват тестове, проверки и сертифициране на участници в строителството, могат да бъдат санкционирани.

По-рано агенция Bloomberg, позовавайки се на документ и на Круз съобщи, че всеки, който участва в проекта в каквото и да е качество, „веднага ще се сблъска със сериозни американски санкции“.

В края на миналата година САЩ приеха бюджета си за отбрана. Той включваше ограничения срещу компании, участващи в прилагането на “Северен поток 2”. Компанията Swiss Allseas, ангажирана с полагането на газопровода, спря работа.

Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак през декември 2019 г. обяви, че използването на руския кораб за полагане на тръби “Академик Черски” е една от възможностите за завършване на проекта, но ще отнеме известно време за допълнителна подготовка на плавателния съд.