Строителството на газопровода "Балкански поток" (българската част от газопровода "Турски поток"), както уверяват българските власти, ще приключи до 1 януари 2021 година, а подготовката за изграждането на АЕЦ-Белене продължава. Това заяви в интервю за РИА Новости директорът на Четвъртия европейски департамент на руското външно министерство Юрий Пилипсон, пише БТА.

Строителството на второто разклонение на "Турски поток" през България протича с планираните темпове и партньорите гарантират, че ще бъде завършено до 1 януари 2021 година. Премиерът на страната Бойко Борисов следи лично изпълнението на проекта, редовно проверява строителните площадки. Въпреки пандемията от коронавируса, която все още се усеща, подготовката за изграждането на АЕЦ-Белене продължава", твърди дипломатът.

През юни държавната корпорация "Росатом", френската "Фраматом" (Framatome) и американската "Дженерал електрик" (General Electric) подписаха меморандум за сътрудничество като част от процедурата за избор на стратегически инвеститор за атомната електроцентрала. Общо перспективите за сътрудничество с България в енергийния сектор са напълно положителни, подчертава той.

Той обаче не споменява разширяването на американските санкции към руските енергийни проекти от миналата седмица, които е твърде вероятно да засегнат българската част на тръбата на "Турски поток", която тук - у нас, се нарича "Балкански поток". 

Журналистът от "Риа Новости" обаче му задава въпрос какво смята Русия за обявеното намерение на България да диверсифицира вноса на природен газ, като намали руския с поне 50%. Такова изявление имаше преди месеци от министър Теменужка Петкова. Според Пилипсон обаче между двете държави има дългосрочен контранкт за закупуване на руски газ до 2025 г. и България трябва да купува уреченото там количество, иначе ще има юридически и икономически последици. 

Той подчертава, че заради изискването за диверсификация на Европейската комисия България ще купува газ от Азербейджан и САЩ (през газовата връзка с Гърция), но Русия продължава да смята София за надежден и предсказуем партньор.