Търгове на пазарен принцип кой да осигурява мощности за произвеждане на електроенергия за т.нар. студен резерв вече няма да има. Министърката на енергетиката Теменужка Петкова със своя заповед ще разпорежда на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" да предоставя студен резерв, когато това е нужно. Преди това ЕСО ще пише доклад за нуждите. 

Промените в Закона за енергетиката, прокарани по ръба на законовата процедура за ремонт в закон, бяха приети от парламента днес по спешност - чрез нямащия нищо общо с темата закон за местната власт. И влизат в сила от 1 август, ако президентът не наложи вето. Цената на студения резерв е регулирана от КЕВР.

На 31 юли изтичат договорите по търгове за студен резерв, спечелени миналата година от ТЕЦ-Варна със собственик Ахмед Доган, централите в Бобов дол и Русе, свързвани с бизнесмена Хриско Кочавки, ТЕЦ "Марица-3" и други с минимални дялове заради слаби производствени мощности. Промените ще действат до 1 юли 2021 г., когато трябва да бъде въведен механизмът за капацитет, с който ще се възлага на централи да произвеждат ток, за да гарантират сигурността на електроенергийната ни система. Това трябва да стане с пълната либерализация на пазара на тока на едро.

До ситуацията се стигна именно заради централата на Доган във Варна, след като коалиционният съвет през миналата седмица - по думите на Валери Симеонов, решил да "отнеме" студения резерв оттам. Това "отнемяне" всъщност се състои от спиране на търговете за студен резерв, за да не вземе ТЕЦ-Варна отново да кандидатства. От ГЕРБ сами признаха още преди дни, че решението е политическо, както и че не е в синхрон с изискванията на ЕС за конкуренция. Обявиха обаче, а така е записано и в гласуваните текстове, че положението с липса на търгове и конкуренция е "временно" - до юли догодина, когато се очаква въвеждане на нов механизъм за гарантиране на нужните количества ток.

 

Днес идеите на ГЕРБ бяха подкрепени от БСП в парламента. По време на разискванията депутатът от левицата Таско Ерменков заяви, че подкрепата е най-вече заради изявление на управляващите, че това се прави, за да отиде студеният резерв в държавната ТЕЦ "Марица-изток 2".

"Ще следим дали това е така, защото при всичките положения, които в момента биха могли да възникнат като съмнения, за нас на първо място стои енергийната сигурност на държавата. Тя без функционирането на ТЕЦ "Марица-изток 2 " е невъзможна", заяви Ерменков.

По думите му продължава политиката на лъкатушене в енергетиката, а всичко това се правело, без да е ясна перспективата, без да има стратегия за развитие на енергетиката. "Това не може да продължава така, защото секторът няма как да се управлява на парче", каза още Ерменков.

ДПС е против: Решение от омраза, ЕС ще ни осъди

Против отмяната на търговете за студен резерв се обявиха от ДПС. Депутатът Рамадан Аталай заяви, че законовите промени са възникнали въз основа на омразата към собствениците на определени електрически централи и няма нищо общо със създаване на сигурност и стабилност на електроенергийната ни система. По думите му в момента се прави опит за преразпределение на бизнес, а не за грижа за енергийния баланс на страната. И добави:

"Имам чувството, че следващият министър, който ще си замине от правителството, ще бъде Теменужка Петкова."

"В момента се опитваме да се самоубедим, че имаме един преходен период до 2021 г., когато да започнем търговията с капацатитет, за да отпадне студеният резерв. Колеги, от 31 юли до другия 31 юли нашата енергийна система ще виси във въздуха поради липса на сигурност."

Той настоя текстовете да не се приемат и посъветва ГЕРБ: "Оттеглете предложението, за да обясните на премиера, защото той от енергетика не разбира, че това, което правите в момента, е само омраза и разклащане на енергийната система и ще бъдем осъдени в ЕС."

Патриот: Не с омраза, с любов...

„Г-н Аталай, няма омраза – с любов ще ви отнемем тези 60 милиона и ще ги насочим към държавната енергетика”.

Така Искрен Веселинов от "Обединени патриоти" и ВМРО отвърна от трибуната на депутата от ДПС. 

От ГЕРБ: Най-лошото е, че допуснахме политиката в енергетиката

Шефът на комисията по енергетика в НС от ГЕРБ Валентин Николов се съгласи с принципните твърдения на Аталай. И изрази съжаление, че "допуснахме политиката в енергетиката".

"За съжаление това се случи, понеже цялата ситуация в България в момента вече е политическа, рано започнаха и предизборните кампании и всичко вече е политика", допълни той.

И призна, че студен резерв има от 2003 г., когато е приет този механизъм за гарантиране на енергийната система в Закона за енергетиката. По думите му сигурността на системата не е само да не изгасне токът, а могат да се случат много по-неприятни неща като изгаряне на подстанции и т.н. и системата най-вероятно няма да издържи.

"Този студен резерв винаги е правен с търг, винаги е участвала и ТЕЦ-Варна като държавна собственост, после като собственост на ЧЕЗ, след това и на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. В случая не е важното собствеността, важното е на кого даваме парите, би трябвало да се дават на централи, но понеже вече е политическа обстановката, е важно и кой е собственикът", призна Николов.