„Сваляш студения резерв оттук насетне, както сме разпоредили. Студен резерв, ако ни е необходимо – само държавната ТЕЦ "Марица-изток 2". Това да стане много ясно и те държа лично отговорна.”

С тези думи премиерът Бойко Борисов прати министърката на енергетиката Теменужка Петкова в Народното събрание. А тя веднага изпълни заръчаново и "разясни разпореденото" - повтаряйки този път от парламентарната трибуна обявената миналата седмица идея как ТЕЦ-Варна на Ахмед Доган да бъде изолирана от държавните плащания за студен резерв, след като договорът на централата, спечелен на търг, изтича на 31 юли. 

Решението за "отстраняване" на Догановата електроцентрала от процеса на гарантиране на енергийния баланс бе взето от коалиционния съвет през миналата седмица в опит за разграничаване на властта от опозиционното иначе ДПС. Първоначално управляващите пропуснаха да обяснят, че договорът с държавния Енергиен системен оператор на ТЕЦ-Варна не се прекратява, а просто изтича в края на месеца. Затова ГЕРБ и "патриотите" измислиха спешна промяна в Закона за енергетиката, с която да прекратят търговете на ЕСО и да дадат правомощия на министъра на енергетиката със заповед при нужда да разпорежда поддържане и ползване на ток от студен резерв само от държавната ТЕЦ "Марица-изток 2".

Петкова и шефът на енергийната комисия в парламента Валентин Николов (ГЕРБ) обясниха тогава идеята за законова промяна. Като сами признаха - чрез Николов, че "решението е политическо", че не съответства на европейските изисквания за конкуренция в енергийния сектор, но въпреки това ще прибегнат до това временно - докато се преговаря с Европейската комисия за нов механизъм за поддържане на електроенергийния баланс без студен резерв. Това трябва да стане - по план - от лятото на следващата година. 

Поправките в Закона за енергетиката вече са внесени. По "любимата" схема на ГЕРБ - между двете четения в друг законопроект, нямащ нищо общо с темата - чрез преходните и заключителните разпоредби. В случая това е проектът за изменения в Закона за местната власт и местната администрация. Мотивът - няма достатъчно парламентарно време до 31 юли за поправки в енергийния закон по законовия ред за това - на две четения и с дискусия и по философията на промяната, и по конкретните текстове.

Въпреки това заради "политическия" момент в решението за студения резерв, свързан с ДПС, очакванията са поправките да минат през Народното събрание. 

ТЕЦ-Варна бе продадена на фирма на транспортния министър в кабинета "Орешарски" Данаил Папазов. Преди това централата бе собственост на ЧЕЗ. В последствие Доган купи мажоритарния пакет акции от фирмата на Папазов и така стана собственик на актива. ТЕЦ-Варна участва в поддържането на студен резерв от въвеждането на практиката държавата да плаща за мощности, които могат да бъдат мключени в момента на нужда - тоест от 2006 г., както напомни министър Петкова преди дни. 

Централата не участва в период от няколко години, след като е спряна, защото не отговаря на екологичните изисквания. Пусната е, след като ЧЕЗ я продава и се правят инвестиции, за да се поднови разрешителното за работа. Централата преминава от производство на ток от въглища на производство от газ. Миналата седмица работещите в ТЕЦ-Варна пратиха писмо до президент, парламент, премиер, КЕВР и медиите, в което казват, че с решенията си управляващите спират процеса на модернизация на първата газова електроцентрала в страната. 

ТЕЦ -Варна печели два пъти в последните години  - 2018 и 2019 - търгове на ЕСО за участие в поддържането на студения резерв. През 2018 г. делът е по-голям, защото без особени обяснения към онзи момент именно държавната ТЕЦ "Марица Изток 2", на която сега ще разчита държавата със заповед на енергийния министър за поддържа студен резерв и да балансира енергийната система, се отказва от участие.

В търговете през 2019 г. на ЕСО, договорите по които изтичат в края на юли, дял в студения резерв имат и въглищни електроцентрали, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки ("Бобов дол", "Топлофикация Русе"), както и "Марица 3". Малък дял през 2019 г. получи и "Биовет" на братя Домусчиеви, но частта е незначителна, тъй като мощността, която компанията може да осигури, е много малка.