„Вероятно в близко бъдеще ще бъдем изправени пред необходимостта да лишим младите хора от избирателни права. В противен случай ще загубим страната. Това е истината! Причината е, че те не знаят почти нищо. Това е почти Украйна. Чудовищно е“.

Това казва вицепрезидентът и говорител на руската петролна компания „Роснефт“ Михаил Леонтиев в ефира на радио Vesti FM.

„Моето мнение е, че днешната младеж изобщо не се нуждае от право на глас, защото младостта е болезнено състояние, което минава с възрастта“, продължава Леонтиев, който е бивш журналист.

"Роснефт" е публично акционерно дружество, чийто контролен пакет акции се държи от държавната "Роснефтгаз". През 2013 г. е най-големият производител на нефт в света.

Сайтът на радио „Свобода“ (руското издание на „Свободна Европа“) събра реакции от социалните мрежи:

„Прессекретарят на „Роснефт“ предлага руската младеж да бъде лишена от избирателни права, иначе такива като него ще загубят страната. Е, честно си го казва... Утре ще предложи физически да се унищожават руските младежи.“

„... Интересна инициатива на фона на това, че сенатори и депутати от Държавната дума предложиха удължаване на младежката възраст до 35 години. Кой тогава ще гласува? Всъщност като се отчетат най-новите законодателни иновации - вече не е толкова важно, направо „няма разлика“...

„Извод: Михаил Леонтиев не може да пие. А, ако не можете да пиете, не трябва да го правите.“