Правителствените промени целят да покажат, че министър-председател е Бойко  Борисов и той взема решенията, не Делян Пеевски, не ДПС. Призовавайки за предсрочни избори, президентът Румен Радев се опитва да сформира доминирана от БСП "конституционна" коалиция, която да включи "Демократична България" и ДПС, каза тази сутрин пред БНТ депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

По думите му замисълът зад исканията за промяна на конституцията е "да се започнат едни хубави преговори" и партиите, свързани с протестите, "да влязат в новото правителство независимо с кого".

"Искаме да покажем къде е ГЕРБ и с кого иска да управлява, ние сме с избирателите си", каза Биков.

"Аз съм сигурен, че много от протестиращите са там с чисти намерения и чисто сърце,  без да знаят, че са включени в кампанията на други хора", добави той.

Според него "Радев се опитва... да включи тези хора в своята президентска кампания и да бъде център на власт, без да има тези правомощия по конституция".

"Ако БСП спечели парламентарните избори, той е в много добра позиция", каза Биков за Радев, който по думите му вече е започнал кампанията си за следващите президентски избори.

Биков призова държавния глава "ако е толкова смел, да каже кои са тези "мутри" и кое е това вън. Ще излизаме в политическо изгнание ли, ако той (Радев - б.р.) дойде?"

"Това е недопустим език... Радев ще плати политическа цена за това", коментира депутатът.

Биков каза, че функцията на президента като обединител на нацията "е счупена и ще бъде счупена, докато е президент", защото няма да има диалог с основната политическа сила.

"Целта е под неговата егида да се сформира коалиция, водена от БСП, Христо Иванов и "Демократична България", към нея ще се присъедини и ДПС", каза Биков.

Такава коалиция по думите му няма да издържи. Биков повтори позицията на ГЕРБ, че правителството не подава оставка, защото така би отключило политическа криза. 

"Това, че през октомври ще има избори, не значи, че ще има правителство", каза депутатът.