Пътниците, пристигащи в Австрия от страни с повишен риск от заразяване с COVID-19, ще трябва да представят при влизане в страната по-скорошни резултати от PCR тестове, отколкото досега, информира БТА. България е в списъка.

Това гласи нова заповед на Министерството на здравопазването във Виена, влизаща в сила в понеделник. Докато преди се приемаха тестове, направени до четири дни преди влизането, сега времето е съкратено до три дни (72 часа), предаде ДПА.

Министерството публикува снощи списък на 32 дестинации с повишен риск, който включва повечето балкански страни. Лицата, пристигащи в Австрия от тези 32 страни и региони, трябва да покажат отрицателен PCR тест на границата или да направят тест в срок от два дни (48 часа) след влизането в страната, като дотогава трябва да останат под карантина, като документално са потвърдили наличието на местожителство в Австрия. Това изискване важи за пътници, които са граждани на Австрия, на ЕС или Швейцария, Лихтенщайн, Исландия и Норвегия.

В този "червен списък" влизат Албания, Бангладеш, Беларус, Босна и Херцеговина, Бразилия, България, Египет, Индия, Индонезия, Иран, Косово, Мексико, Молдова, Нигерия, Пакистан, Перу, Португалия, Румъния, Русия, Северна Македония, Сенегал, Сърбия, САЩ, Турция, Украйна, Филипините, китайската провинция Хубей, Чили, Черна гора, Швеция, Еквадор, Република Южна Африка, съобщава агенция АПА, цитирана от ТАСС. Транзитът през Австрия без спиране е разрешен без ограничения.

Гражданите на Австрия, ЕС, страните от Европейското икономическо пространство и Швейцария могат безпрепятствено да влизат от 31 страни с благоприятна обстановка. В този списък са Андора, Белгия, Унгария, Ватикана, Великобритания, Германия, Гърция, Дания, Естония, Ирландия, Исландия, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Монако, Нидерландия, Норвегия, Полша, Сан Марино, Словакия, Словения, Франция, Финландия, Хърватия, Чехия, Швейцария, допълва ТАСС.

По-късно днес Министерство на външните работи публикува следните разяснения за пътувания на български граждани до Австрия:

1. При влизане в Австрия от България лицата трябва да представят медицинско удостоверение (на немски или английски език, съгласно приложение В или С) относно здравословното им състояние и отрицателен молекулярно-биологичен тест за SARS-CoV-2. Към момента на влизане в Австрия тестът не трябва да е по-стар от 72 часа. Ако не бъдат представени тези документи, лицата се поставят в 10-дневна домашна карантина или карантина в подходящо място за настаняване.

В случай на прекарване на карантина в подходящо място за настаняване, следва лицето да представи потвърждение за наличността на такова място за настаняване, разходите за което са за сметка на пътуващия. Горепосочените обстоятелства, както и задължението да не се напуска мястото на карантината в рамките на следващите 10 дни, се потвърждават със собственоръчния подпис на пътуващия. Карантината може да бъде прекратена преждевременно с представянето на местен отрицателен молекулярно-биологичен тест за SARS-CoV-2.

2. В случай, че на пътуващите лица не им е било възможно да си направят отрицателен молекулярно-биологичен тест за SARS-CoV-2 в България, то в рамките на 48 часа от влизането им на австрийска територия се задължават, на собствени разноски, да си направят такъв тест в Австрия. До представянето на негативен резултат от теста лицата се задължават да са под домашна карантина или карантина в подходящо място за настаняване. Поемането на тези задължения се потвърждава със собственоръчния подпис на пътуващия.

3. Продължава да важи безпроблемният транзит през страната, за който не се изисква представяне на молекулярно-биологичен тест, но при условие, че няма междинно спиране в Австрия и напускането на страната е гарантирано.

Актуалните промени в режима за влизане в Република Австрия за български граждани, както и за всички други граждани на ЕС, които пристигат от България влизат в сила от 00:00 ч. на 27 юли 2020 г.

Само за групата от лица, които живеят в Австрия или имат статут на пребиваващи, но към датата на влизане в сила на тази наредба се намират извън австрийска територия, до 00:00 ч. на 1 август 2020 г. все още ще са в сила старите разпоредби за влизане в Австрия.

Приложение: формуляри на медицински удостоверения на немски и английски език, съгласно изискванията на австрийската страна – 2 бр.(Anlage C-1.pdf, Anlage B.pdf)

При нужда от съдействие, българските граждани могат да се обръщат към посолството на България във Виена на тел.: +43 1 505 31 13, както и на дежурния телефон при спешни случаи: +43 6991 888 21 01.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg.

МВнР препоръчва на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…” на следния адрес: (https://mfa.bg/bg/embassyinfo).