Фалстарт на първото заседение по делото "Алепу", по-известно като делото за изграждането на "подпорната стена-хотел". То трябваше да се проведе днес в бургаския административен съд, но бе отложено за септември заради представен от адвоката на инвеститора болничен лист. Все пак, прокуратурата обяви още един довод, за да атакува строителното разрешително за комплекса - че екоинспекцията е провела оценка за съвместимост, а не по-тежката оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). 

Както е известно, след скандал, Върховната административна прокуратура възложи проверка, а после обяви, че протестира издадено разрешително за строеж за на пословичния вече комплекс "Алепу вилидж", който - както е известно - се строи първо като укрепително съоръжение за свлачището на Шофьорския плаж.  Внесеният протест бе срещу разрешение на строеж, издадено на 10 септември 2018 г. от главния архитект на община Созопол. То обаче се явява второ, издадено половин година след първото. Първото е от 26 февруари 2018 г. и е за укрепване на свлачището. С нотариално заверена декларация от 28 август 2018 г., възложителят декларирал, че това разрешително няма да бъде използвано от възложителя, както и че за укрепване на свлачището в имота ще се използва укрепително съоръжение, което ще е интегрирано в конструкцията на бъдещото застрояване. Според първоначалния план свлачището е трябвало да бъде укрепено с "пилоти", т.е. като стена. С изменението обаче то вече става конструкция - основа за терасовидно разположения комплекс "Алепу Вилидж".

Обвинението протестира самия акт на издаване на второ разрешително за един и същ строеж, което според обвинението го прави нищожно.

За проекта за "Алепу Вилидж", както и за продължението му от другата страна на пътя, на "втора линия" - "Алепу Бриз Вилидж", има издадена оценка за съвместимост от РИОСВ-Бургас още през декември 2017 г. Във въпросната оценка се съгласува и изграждането на подпорната стена с пилоти. Нова оценка, за новия вид стена няма.

Днес пред медиите говори прокурор Христо Колев, който отново посочи, че има издадени две строителни разрешителни - първото (№25) е за подпорната стена, а второто (№100) - за хотелския комплекс, втори етап от подпорната стена.

"Ние поддържаме протеста главно на две основания. Първото е, че след като е издадено едно строително разрешение и то е влязло в сила, след това не може да бъде издадено друго такова. Второто основание е, че не е извършена задължителната оценка за въздействие върху околната среда , което е задължително, защото строежът се намира в две защитени зони", заяви Колев.

И допълни:

"Инвеститорите е следвало да построят стена, която да спре свлачището, а не хотел. Няма валидно разрешени е за строеж и този строеж е абсолютно незаконен."

Казусът с двете строителни разрешителни, изменението на плана между издаването им и съгласуването на РИОСВ, коментира наскоро Цветанка Павлова, юрист към инвеститора "ГБС Турс". Тя посочи, че "като цяло проектът не е изменен" и че че РИОСВ през 2017 г. дава разрешение след оценка на курортния комплекс, а не на съоръжението за възпиране на свлачището. Затова по думите й не се налагало да се прави нова оценка. Не спомена обаче ОВОС.

И от "Алепу Вилидж" са заявили днес пред бТВ, че "в самото начало по започналите съгласувателни и разрешителни процедури с всички институции, документацията съдържа именно ясните ни инвестиционни намерения, които са изцяло съобразени със заложените процедури в нормативната уредба. В таи връзка приветстваме инициативата на съответните държавни институции да извършат проверка".