След изпълнението на "Алепу Вилидж", предизвикал остра обществена реакция заради "подпорната стена" на първа линия на Шофьорския плаж, следва "Алепу Бриз Вилидж". Двата курортни комплекса на практика са едно цяло, но вторият е "на втора линия". И като едно цяло са получили и положително становище от екоинспекцията в Бургас през декември 2017 г. Става въпрос за общо 20 878 кв. м.

На това обстоятелство обърна внимание днес екологът и общински съветник в София Тома Белев, председател на Асоциацията на парковете в България. Белев припомни участието на представители на носителя на правото на строеж "ГБС турс" (дъщерна на "Главболгарстрой") тази седмица по бТВ, когато те заявиха, че имат още два парцела в района, но дали ще строят, щяло да се реши наесен - според икономическата целесъобразност.

Това бе и първият момент, в който от "ГБС турс" представиха проекта за "Алепу Вилидж", който преди това заявиха, че няма да покажат, докато не приключи проверката на ВАП. За "Алепу Бриз Вилидж" проект не беше представен.

ВАП пък протестира строителното разрешително.

"Пропуснаха да посочат как всъщност зад подпорния хотел "Алепу Вилидж" има още 13 декара курортно селище "Алепу Бриз Вилидж", за което имат разрешение от РИОСВ да застроят. И проектът е общ с подпорния хотел. Убеден съм, че криеха проекта си три седмици, за да подготвят нови визуализации, без голямото селище на втора линия", коментира Белев.

В действителност РИОСВ дава зелена светлина за инвестиционното намерение "Изграждане на курортен комплекс, включващ "Алепу Вилидж" и "Алепу Бриз Вилидж", като и двата имота попадат в защитени зони "Ропотамо" и "Комплекс Ропотамо".

Първият комплекс, този върху брегоукрепителното противосвлачищно съоръжение, е с площ от 7568 кв. м, а този на втора линия - 13 290 кв. м. Видимо "Алепу Бриз Вилидж" ще близо двойно по-голям. Той ще съставлява "апартаментна сграда с жилища за сезонно ползване, сграда паркинг, сграда за персонала и зони за рекреация".

Апропо, именно това е разрешителното от РИОСВ, в което се одобрява брегоукрепване с пилоти - подпорна стена. Както е известно, инвеститорите получават разрешително за строеж няколко месеца по-късно - през февруари. Но през септември вземат ново, след като са изменили проекта за подпорна стена със съоръжението, което виждаме днес. И именно второто протестира ВАП.

Новият комплекс би трябвало да бъде ситуиран в триъгълника.    Снимка Тома Белев

Както Клуб Z писа, в района като урбанизирани територии, предназначени за курортна дейност, са предвидени още около 20 имота.