Общинският път в парк "Росенец", който преди няколко месеца местният парламент в Бургас след скандал реши да прехвърли на фирмата, стопанисваща т.нар. летен Догансарай, стана повод за спор и днес. Според общинския съветник Константин Бачийски, който се противопоставя на деактуването на пътя, той води до плажа край резиденцията на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, а не спира в частния имот, както заявяват от ръководството на общината като мотив за "замяната". Става въпрос за същия онзи заветен плаж, на който акостира преди няколко седмици с гумена лодка съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и това повлече поредица от събития като "масовото плажуване" на граждани на ивицата, оставката на началника на НСО и др.

Бачийски заведе на място геодезист, за да покаже как старият общински път спира в имота на "Хермес солар" (свързаната с Доган фирма, формален собственик на сарая), но после продължава до плажа чрез изградена нова бетонена плоча - в държавната собственост. В края й обаче има поставена ограда - т.е. не може да се слезе на плажа, нито от плажа да се мине към имота (виж видеото по-долу).

"Ходихме с геодезист и правихме замерване. Последните стотина метра от пътя, за които се твърдеше, че са частни, се оказаха в имот, който е публична държавна собственост. Все още е такъв, тази сутрин проверявах в кадастъра. Той няма и как да бъде с друга собственост. Няма абсолютно никакъв проблем хората да стигнат до плажа", заявява Бачийски, цитиран от БНР.

И допълва:

"Един от мотивите, с който ни убеждаваха, че трябва да се лишим от този път, е че той спира в частен имот и по него не се стига до плажа." 

Общинският съветник е внесъл предложение за отмяна на решението на ОбС от април за деактуването на пътя.

В червено е отбелязан "надстроеният" път.

В отговор от пресцентъра на Община Бургас разпратиха до медиите съобщение, в което се казва буквално:

"По повод разпространената днес информация за достъп до брега в местността „Росенец", ви информираме за следното:

Общинската улица не води до морския бряг, а до частен терен и това е видно от действащата кадастрална карта.

Ако собственикът на терена е извършил дейности, чрез които е навлязъл в публична държавна собственост, то той носи отговорност пред компетентните държавни институции."

Т.е. с последното от общината заявяват, че пътят все така опира в имота, свързан с Доган, а ако по някакъв начин е стигнал до морския бряг, преминавайки през държавния терен, то е дело на самоуправство. Оттам също приложиха карта от кадастъра: