След близо два часа опити да стигнат по суша и вода до плажа на парк "Росенец", където се намира лятната резиденция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, протестиращи граждани и партийни активисти, водени от съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, най-после стигнаха до бреговата линия.

Това стана чак около 13 часа, след като по-рано демонстрантите влязоха в схватка с полицията, а се стигна и до арести на метри от парка.

"Плажуването" бе съгласувано с община Бургас, като бе уведомен лично кметът Димитър Николов, който обеща достъп до брега. Но се оказа, че решението  за ограничаване на преминаването е взето от МВР-Бургас, като директорът на местната полиция заяви, че това се прави, за да не се допусне етническо напрежение. Причината - хиляди активисти на ДПС пристигнаха през миналата нощ в "Росенец", за да защитят почетния си председател.

Само час след като бяха извършени арести, а сред задържаните бе и активистът на "Да, България" - Иво Мирчев, вътрешният министър Младен Маринов съобщи, че премиерът Бойко Борисов е разпоредил директорът на Областната дирекция на МВР-Бургас да бъде уволнен, а всички задържани - освободени. 

До арестите се стигна, след като около 12 часа активисти на "Демократична България", водени от Иванов и Мирчев, опитаха да пробият полицейския кордон, възпрепятстващ стигането до т.нар. Догансарай. Сблъсъкът между двамата и униформените съвпадна с живото включване на екипа на бТВ в обедните новини.

При схватката Мирчев беше простнат на земята и арестуван, а кордонът - пробит.

Директорът на ОД на МВР-Бургас Радослав Сотиров заяви, че няма възможност да доведе повече полиция в конфликтната зона. Но посочи, че се търси възможност протестиращите да могат да стигнат до плажа:

"Предотвратявам в момента това да се стигне до по-тежък сблъсък. Създадена е организация. Обмисляме варианта по безопасен начин да дадем възможност на група лица да отидат на плажа, за което най-вероятно им е посещението."

"Кметът (на Бургас - бел.ред.) обеща да ни осигури достъп. Кметът го нарича грешка, но спред мен е абсолютно нарочно създадена ситуация. Ние ще влезем на брега. Зависи от властите тук", каза по-рано Христо Иванов. 

По време на изявлението му активистите около него пееха химна на България, докато от другата страна на полицейския кордон ги очакваше жива стена от активисти на ДПС. Според Иванов провокацията е създадена от местните власти.

Как започна всичко?

Към 11.00 ч. - официалният обявен час за "акостиране" на брега до "Догансарай" в района на парка "Росенец" цареше хаос. Симпатизанти на ДПС бяха направили жив щит около имението на почетния си председател Ахмед Доган и избутваха лодките, които се опитваха да се доберат до кея. Друг кордон от депесари преграждаше пътя "по суша". Всички бяха с бели шапки и тениски и скандираха "ДПС". Някои се снимаха на фона на морето, а един възрастен човек призна:

"За първи път идвам на море"...

По същото време пред резиденцията се бе струпало множество от хора, голяма част от тях с българския флаг в ръка, като контрапункт на поругаването му от охранителите на Доган от НСО.

Полицията обаче ги спираше при бариерата. После започна да спират колите още на разклона от бургарското шосе и участниците в "Масовото плажуване на охраняем плаж" бяха принудени да се придвижват пеша повече от 7-8 километра. Това обаче не ги спря и стотици вървяха по пътя - майки с деца, възрастни, хора с кучетата си, един мъж носеше голяма бяла котка.

Седем автобуса обаче бяха докарали привържениците на ДПС и шофьорите им чакаха на сянка. Някои от желаещите да плажуват успяха да "пробият" по вода - но едва 5-6 лодки. Причината за малкия брой - бурното море.

Катамаран опита да "акостира" на пристанището на Доган, но живият щит от симпатизанти започна да избутва желаещите да слязат на кея. Стигна се до намеса на жандармерията.

Полицията отказваше да пусне "масово плажуващите" близо до резиденцията, въпреки съгласуването на организацията с община Бургас. Пред самата община се оформи друг протест - заради действията на униформените. А кметът Димитър Николов обяви, че е безсилен пред МВР - решението било на местната структура на министерството - за да не се предизвикват етнически сблъсъци. Затова от "Демократична България" решиха да блокират пътя за Созопол.

"С недопускането на граждани се създава още по-голямо напрежение", каза кметът Николов.

Той е поискал от МВР да се осигури достъп по пътя. По думите му вчера е имало в общината искане от страна на Христо Иванов за провеждането на протест, а след това се е получило от второ от страна на ДПС.

"5000 души симпатизанти на ДПС изместиха нашето място на законния ни протест с протекцията на МВР", обявиха Христо Иванов и Ивайло Мирчев в обобщение на ситуацията.

 

Снимка ДПС

Хиляди симпатизанти на Движението на Ахмед Доган са пристигнали тази нощ в "Росенец". В имението беше и председателят на партията Мустафа Карадайъ, който координира защитата по вода и земя и даваше инструкции на завардилите резиденцията.

"Не трябва да забравяме какво успяхме да постигнем през последните 30 години. Уникален етнически модел, архитект на който е точно Ахмед Доган. Имахме възможност да отбележим 25 години от събитията в Сребърница. Нещо, което се случи на Западните Балкани, не се случи в България, благодарение на този етнически модел. Това ни трасира пътя към НАТО и ЕС", каза евродепутатът Илхан Кючюк, който е и председател на младежкото ДПС.

По думите му младежите на ДПС "имат усещане за справедливост и за дълг, това са хора, които са работили с Доган, имат уважение, той е инвестирал в тяхното политическо развитие и така вече 21 години."

"Това е тяхната воля, да дойдат, да присъстват, да покажат уважение, защото видяхме един акт на провокация миналата седмица", каза той пред Нова телевизия. 

И продължи:

"Това е граница, която не можем да позволим да бъде прекрачена, това е нашият морален стандарт", категоричен беше Кючюк. Той подчерта, че никой от младежите на ДПС не е дошъл да провокира напрежение с другата група.

Към 12,00 часа полицията вече бе блокирала и пътя преди разклона до "Росенец". Образувала се бе близо километрична колона от автомобили и от двете страни на имението на Ахмед Доган. За да стигнат до бариерата на имота, хората трябваше да вървят пеша близо 5 км, съобщи репортер на Клуб Z. 

Малко по-късно стана сблъсъкът с полицията, при който Ивайло Мирчев бе арестуван.

Около 13,30 часа Христо Иванов и симпатизанти на "Демокрачна България" все пак успяха да стигнат до плажа.

Росенец

Няколко часа преди акцията за масово плажуване на брега до т.нар. Догансарай симпатизанти на ДПС образуваха своеобразен жив щит около имението.

Както Клуб Z писа, младежи от младежката структура на Движението бяха организирани от кмета на Гърмен Феим Иса и още снощи започнаха да пристигат в "Росенец". Като казваха пред камерите, че отиват на... плаж. Симпатизантите са от Гърмен и Кърджалийско, Хасковско, имаше автобуси от Благоевград и много автомобили и микробуси от Пазарджик.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов също бе отрано в района. Иванов обаче се изненада от "избирателната пропускливост" на пратените да охраняват двете мероприятия полицаи.

Той показа уведомлението към общината в Бургас за организираното от него мероприятие, като посочи, че униформените пропускат само симпатизантите на ДПС, но не и участниците в "масовото плажуване". По думите му мястото на "пропускателния пункт" е своеобразна тапа, на която около е възможно да се срещнат двете групи - което е предпоставка за възникване на напрежение. 

"Българските власти помагат на ДПС да демонстрира сила, че властта е на тяхна страна", заяви Иванов.

Той многократно напомни на полицаите, че при съгласуването на акцията вчера органите на властта са заявили, че няма пречка "плажуващите" да бъдат допуснати до брега, тъй като няма друго заявено мероприятие. Днес обаче вече се оправдават с наличието на симпатизантите на Движението и така спират хората, участващи в акцията. 

Бургас

Отказът на полицията да допусне "плажуващите" наложи самият Иванов да обяви, че протестът се мести - пред сградата на община Бургас.

"Отново виждаме как българската държава е поставена в услуга на Доган. Съгласувано от общината събитие беше осуетено и бяха създадени условия за струпване на хора и напрежение.

Отиваме пред община Бургас да поискаме сметка на кмета и заместник-председател на ГЕРБ.

Протестът се мести от бариерата пред общината", обяви Иванов.

И протестът наистина се премести пред сградата на общината.

Демонстрантите водеше Христо Иванов. Пред множеството излезе и кметът Димитър Николов, който се оправда, че решението е на МВР. А по-късно обяви и на страницата си във фейсбук:

"Току-що разговарях с директора на ОД на МВР-Бургас, за да поискам допускане на организаторите на протеста до зоната в парка "Росенец". Не са допускани и общински съветници.

Комисар Сотиров заяви, че той носи отговорност за безопасността и с цел да няма сблъсъци на етническа основа няма да допусне промяна на предварително определения от полицията план за безопасност."

Как се стигна до масовото плажуване 

До акцията по масово плажуване се стигна, след като миналия вторник Иванов и двама негови сподвижници стигнаха до непристъпния "анклав" с лодка и опитаха да слязат на брега. Бяха посрещнати от охранители и грубо отблъснати. Впоследствие стана ясно, че гардовете са служители на Националната слубжа за охрана (НСО). С този акт съпредседателят на ДБ искаше да покаже, че Доган е завзел неправомерно българска територия със съдействието на държавните институции. 

Всичко това предизвика широк отзвук, като доведе до поредните престрелки между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2 - кой носи отговорност за НСО, и завърши с оставката на началника на службата ген. Красимир Станчев. Институциите обаче не се произнасят по законността на строежите при "Росенец", известни като "Догансарай".