Съветникът по националната сигурност към Белия дом Робърт О'Брайън е дал положителен резултат на теста за новия коронавирус, съобщи Блумбърг, като се позова на Белия дом.

O’Брайън “има леки симптоми и се е самоизолирал, работейки на сигурно място" , се казва в изявлението. “Няма риск от контакт с президента или с вицепрезидента".

O’Брайън (54 г.) е най-близкият сътрудник на Тръмп, който прихваща вируса. Той не е бил на работа от края на миналата седмица според информиран източник, на който се позовава  Блумбърг. 

O’Брайън се е заразил с вируса по време на няколко свободни дни, които си е взел, за да ги прекара със семейството си.

Откакто му е поставена диагнозата, O’Брайън се е изолирал в дома си, като е продължавал да ръководи оттам Съвета за национална сигурност, работейки главно по телефона, е казал друг източник, цитиран от агенцията. 

O’Брайън и другите висши членове на Съвета за национална сигурност биват изследвани за коронавирус всеки ден. Неговият кабинет е близо до Овалния кабинет и до този на вицепрезидента Майк Пенс в Западното крило на Белия дом.

Заразяването му идва, докато пандемията продължава да набира скорост в САЩ и по света. Тръмп възобнови всекидневните си брифинги с медиите за вируса, след като сондажите показаха нарастващо неодобрение на начина, по който президентът управлява медицинската криза.

Установените случаи на коронавирус в света са вече 16,2 милиона, а починалите от COVID-19 превишават 648 хиляди по данни на университета "Джонс Хопкинс".  Според тях в САЩ регистрираните заразени са 4,2 милиона, а жертвите на болестта са 146,935.

Тръмп смени посланията си, свързни с пандемията.

Миналата седмица той отмени събития на Републиканската, насрочени през август в Джасънвил, Флорида, обосновавайки се с опасността от зараза. Президентът започна да препоръчва да се носят маски, нуждата от които преди омаловажаваше. Тръмп каза също, че държавните училища няма да могат да бъдат отворени отново в огнищата на заразата, след като преди това призоваваше те да възстановят работата си.