16:00 ч.: Виетнам постави Дананг в двуседмична карантина

Виетнамското министерство на здравеопазването днес съобщи за седем нови случаи на локално заразяване в централния град Дананг и околната провинция, с които общият брой на новопоявилите се случаи през почивните дни стана 22, предаде Ройтерс.

Виетнамка носи детето си на популярния плаж Вунг Тау. Виетнам възвърна мерките по морските си дестинации след първите два случая на локално предаване на зараза за три месеца. Снимка АП/БТА

Виетнам е регистрирал общо 438 случаи на коронавирус, а починали няма. В момента около 1200 души са под карантина, съобщи здравното ведомство.
Югоизточната азиатска държава отново е в повишена готовност, след като в събота властите потвърдиха ново огнище на болестта в този трети по големина град - първите случаи на зараза там от април насам.
Асошиейтед прес предаде, като цитира правителството, че от днес Виетнам е поставил под двуседмична карантина Дананг, след като в местна болница са били установени 15 случая на Ковид-19.
Общественият транспорт от и до Дананг е преустановен. През почивните дни хиляди, главно виетнамски туристи, съкратиха почивката си в популярния крайбрежен курорт. Карантината нанесе тежък удар върху туристическия сектор в града, който току-що беше се възстановил след утихване на първоначалната зараза в края на април.
Бреговете на Дананг, където дневно летуват по 50 000 души, сега са пусти. По плажа патрулират служители по сигурността, за да гарантират, че няма струпвания на хора.


15:15 ч.: 235 починали в Иран за последното денонощие

Иранските здравни власти обявиха днес, че през последните 24 часа са били регистрирани 235 смъртни случаи от Ковид-19, което е нов рекорд в най-засегнатата от пандемията държава в Близкия изток, предаде Франс прес.

С новите смъртни случаи общият брой на жертвите на Ковид-19 в ислямската република достигна 16 147.
От края на юни насам Иран е изправен пред значително увеличаване на починалите за денонощие в резултат на коронавируса, а на 21 юли беше регистриран първи рекорд на смъртните случаи (229) от началото на пандемията през февруари.
Положението в Иран е тревожно, заяви говорителката на здравното ведомство Сима Садат Лари и уточни, че броят на всекидневните хоспитализации в страната приближава този от пика на болестта през март.
Говорителката отчете и 2667 нови случаи на зараза за последното денонощие, с които общият брой заразени в Иран вече е 296 273.
От 31 ирански провинции, 3 са с код "червено" - най-рисковата категория за вируса, според говорителката Лари.


14:30 ч.: Заразените в Индия са почти 1,5 милиона на брой

Броят на заразените с новия коронавирус в Индия нарасна през последните 24 часа с 47 703, а този на жертвите - с 645. Така инфектираните с Ковид-19 в страната стават общо 1 483 156, а починалите - 33 425. Това сочат данни, публикувани днес от индийското здравно министерство, предаде ТАСС.
Активните случаи в Индия за момента са 496 988, а 952 743 болни са оздравели.
През последното денонощие в Индия са извършени 528 082 теста за коронавируса, а от началото на пандемията са изследвани вече близо 17,3 милиона жители на страната. 


13:15 ч.: 5 395 са заразените в Русия за последните 24 часа. Общият им брой нахвърля 820 000

Русия съобщи за 5395 нови случая на коронавируса за последното денонощие и с това общият брой на заразените там става 823 515, предаде Ройтерс. Русия е на четвърто място в света по брой на инфекции.

Антиправителствен протест в Кабаровск след ареста на губернатора Сергей Фургал. Снимка АП/БТА

По данни на руския оперативен щаб, за изминалото денонощие са починали 150 души, с което официалният брой на жертвите в 145-милионната страна стана общо 13 504.
Оздравелите за денонощие пациенти са 8888, общо от началото на пандемията досега са оздравели 612 217 души, добави щабът пред журналистите, цитиран от ТАСС.
По негови данни делът на оздравелите надхвърля 74 процента от общия брой от заразилите се с коронавирус в Русия. 


12:00 ч.: 195 заразени в Чехия за последните 24 часа. Артисти в страната протестират

Броят на новоустановените случаи на зараза с новия коронавирус в Чехия за последното денонощие е 195, съобщи на сайта си министерството на здравеопазването, цитирано от ТАСС.

Книжарница в Прага. Снимка АП/БТА

В неделя в страната имаше 115 заразени, което беше най-нисък брой от 19 юли.
В момента заразените в Чехия са общо 15 516, а 11 315 пациенти са оздравели. 3 828 души се лекуват в болница и в домовете си.
Извършени са общ 660 855 теста за наличие на коронавирус.
От началото на разпространението на заразата в Чехия през март от Ковид-19 са починали 373 души.
Повече от 1000 музиканти и други артисти участваха късно снощи в протест в центъра на Прага срещу свързаните с коронавируса ограничения, наложени от чешкото правителство, предаде ДА.
Участниците настояха ограниченията бързо да бъдат облекчени и призоваха да им бъде оказана финансова подкрепа.
В отворено писмо до премиера Андрей Бабиш артистите описаха проблемите, пред които са изправени в условията на почти пълна забрана за изпълнителските изкуства.
Артистите казаха, че не виждат светлина в тунела, тъй като всички фестивали, концерти и възможности за други прояви са отменени.
Министърът на културата Лубомир Заоралек заяви, че иска да започне диалог с артистите. След заседание на правителството той каза, цитиран от чешката агенция ЧТК, че ограниченията ще продължат до края на годината.
Понастоящем на закрито могат да се събират максимум 500 души. Присъстващите трябва да носят предпазни маски на събития с повече от 100 участници.


9:50 ч.: Австрийски експерт: 50% от българите са заразени

Реалният брой на заразените с новия коронавирус на Балканите е десет пъти по-голям от официално обявения, а в България и Косово 50 на сто от хората са носители на вируса.

Това твърди австрийският експерт Франц Алербергер, шеф на националната Агенция за здраве и безопасност на храните, пред изданието "Хойте".

Регистрираните носители на новия коронавирус в България са малко под 10 400, в Румъния те са близо 45 000, в Сърбия - 23 700, В Северна Македония и в Босна и Херцеговина - по над 10 000, в Косово - 7100, в Албания - 4800, в Черна гора - 2800.

Неотдавна австрийското правителство издаде предупреждение към гражданите да не пътуват към тези страни.


9:41 ч.: Временните власти в Боливия обявиха национално бедствие заради коронавируса

Временното правителство на Боливия обяви в страната национално бедствие, за да получи кредит за борба с последиците от пандемията, предаде ТАСС.

С указ, публикуван днес на сайта на официалното издание, се обявява "режим на национално бедствие за решаване на неотложни въпроси от икономически характер, предизвикани от негативните последици от коронавируса".

Затворници протестират за по-добри санитарни условия на покрива на затвор в Сан Себастиан в Боливия. Снимка АП/БТА


Министерството на икономиката ще поиска от централната банка кредит в полза на държавното съкровище с цел въвеждане на съответните икономически мерки, се казва в документа. Размерът на заема не се уточнява.

По-рано комисия на парламента, в който имат мнозинство привържениците на експрезидента Ево Моралес, отхвърли правителствен законопроект, предвиждащ страната да приеме одобрен от Международния валутен фонд (МВФ) заем от 327 милиона долара за борба с пандемията и последиците от нея.

Според депутатите вземането на този кредит би довело до орязване на бюджетните разходи, пояснява ТАСС.

До момента в Боливия са регистрирани над 71 000 случая на COVID-19, а повече от 2600 болни са починали.


7:47 ч.: В Мексико, Бразилия, Аржентина и Колумбия бяха регистрирани нови случаи на заразяване с коронавирус 

В Мексико бяха регистрирани 4973 нови случая на коронавирус и 342 нови смъртни случая, предаде Ройтерс, като се позова на мексиканското здравно министерство.
Мексико е на четвърто място в света по брой на смъртните случаи от коронавирус. Според правителството на страната действителният брой на заразените вероятно е по-висок.

Погребален работник пръска ковчег на починал от коронавирус с дезинфектант, когато той пристига в крематориум в град Ксочимилко в Мексико. Снимка АП/БТА


Новите случаи на коронавирус в Бразилия за последното денонощие са 23 284 и така общият брой на заразените в Бразилия вече е 2 442 375, предаде ТАСС, като се позова на бразилските власти.
Новите смъртни случаи са 614. Починалите от вируса в страната са общо 87 618. Оздравели са 1 667 667 пациенти. Активните случаи са 687 090.
Смъртните случаи от коронавируса в Аржентина станаха над 3000, предаде Франс прес, като се позова на аржентинското здравно министерство. Новите смъртни случаи са 121, като общият им брой достигна 3059. Заразените са вече 164 403.
Новите случаи на заразяване с коронавируса в Колумбия са 8125, предаде ТАСС, като се позова на колумбийското здравно министерство. Общият брой на заразените в Колумбия е вече 257 101.


6:23 ч.: Заразените с коронавирус в Германия са вече 206 424

Новите случаи на заразяване с коронавирус в Германия са 633, съобщи днес институтът "Роберт Кох", предаде Ройтерс.
Новите смъртни случаи са четири. Общият брой на смъртните случаи от коронавируса в Германия е вече 9122.


5:43 ч.: САЩ регистрираха 57 000 нови случая на заразяване, 680 починали 

В Съединените щати за последните 24 часа бяха регистрирани над 57 хиляди нови случая на заразяване с коронавирус и 679 смъртни случая, предаде Франс прес, като се позова на университета "Джонс Хопкинс".

В продължение на 12 последователни дни, последният от които бе неделя, новите случаи на заразяване бяха по над 60 хиляди на ден. В края на миналата седмица броят на смъртните случаи на ден в продължение на четири последователни дни бе над хиляда.

Общият брой на заразените с коронавируса в Съединените щати е над 4,28 милиона. Смъртните случаи са над 147 500.


3:43 ч.: "Оксфам": Латиноамериканските милиардери стават по-богати по време на пандемията 

Състоянията на 73-мата латиноамерикански милиардери са се увеличили по време на пандемията от коронавируса, заяви вчера "Оксфам", предаде ДПА.

"Докато всички останали са под карантина, опитват се да оцелеят и се страхуват да не се разболеят, латиноамериканските милиардери удвояват състоянията си", изтъкна базираната във Великобритания неправителствена организация.

Четиридесет и двамата милиардери на Бразилия са увеличили общото си състояние до 157,1 милиарда долара този месец, като през март то е било 123,1 милиарда долара. За периода на пандемията 7 от най-богати хора в Чили са увеличили богатството си с 27 процента и сега то е 26,7 милиарда долара, става ясно от доклада на "Оксфам".

Латиноамериканските правителства водят политика на големи данъчни облекчения за най-богатите хора и компании.

Регионът ще загуби 113,4 милиарда долара данъчни приходи през тази година, което се равнява на 59 процента от средствата, които латиноамериканските правителства харчат за обществено здраве.

Латинска Америка е един от регионите в света с най-големи неравенства, като 55 процента от трудово заетото население работи в сивата икономика.

Близо 52 милиона души са застрашени от изпадане в бедност в региона на Латинска Америка и Карибите заради негативните последици от пандемията от коронавируса, изтъква "Оксфам".


3:02 ч.: 80 000 души са евакуирани от виетнамски морски курорт след нови случаи на коронавирус 

Около осемдесет хиляди души, повечето от които местни туристи, са евакуирани от популярния виетнамски морски курорт Да Нанг, след като в града бяха регистрирани над десет нови случая на заразяване с коронавирус, предаде Асошиейтед прес, като се позова на изявление от вчера на виетнамското правителство.

Виетнам, който е разглеждан от мнозина като пример за успешна борба с коронавируса, въведе повторно заповед за спазване на социална дистанция в Да Нанг след регистрирането на новите случаи на заразяване. Това са първите местни случаи на заразяване във Виетнам от повече от три месеца.

Мъж на 57 години даде положителна проба за коронавирус в събота и се превърна в първия местен случай на заразяване от април. Още три случая на заразяване с коронавирус бяха регистрирани през уикенда, а в понеделник - 11, съобщи виетнамското здравно министерство.

Правителството издаде повторната заповед за спазване на социална дистанция в събота, отбелязва Асошиейтед прес.

Новите случаи на коронавирус провокираха страх сред туристите в града, като голяма част от тях прекратиха преждевременно почивките си.

Авиационните власти на Виетнам заявиха, че четирите виетнамски авиационни компании са предвидили допълнителни полети и по-големи самолети, за да транспортират хората от Да Нанг, повечето от които са виетнамски туристи.

"Вероятно ще отнеме четири дни, за да бъдат евакуирани 80-те хиляди пътници", заяви високопоставен представител на авиационните власти.

На напускащите Да Нанг им е наредено да се поставят под карантина и да съобщават за състоянието си на местните здравни власти, заявиха от министерството на здравеопазването.

Министерството уточни, че 11-те случая на заразяване от понеделник са пациенти и здравни работници в болница в Да Нанг, където е на лечение нулевият случай.

Болницата е изолирана и здравните власти издирват контактите на заразените, за да им бъдат направени тестове, и ако е необходимо, да бъдат поставени под карантина.

Според руския бизнес портал РБК огнището в Дананг е от коронавирус, който е по-заразен от SARS-COV-2. Именно това е наложило евакуацията на 80 хиляди души.

От началото на пандемията Виетнам е регистрирал всичко 420 случая на коронавирус.


2:22 ч.: Санчес разкритикува британската карантина за всички, идващи от Испания 

Испанският премиер Педро Санчес разкритикува вчера решението на британските власти да въведат от неделя карантина за всички пътници, идващи от Испания, предаде Франс прес.

В интервю за частната телевизия "Телесинко" Санчес заяви, че испанските туристически дестинации, които разчитат сериозно на британски туристи като Балеарските и Канарските острови, регионите на Валенсия и Андалусия, са сигурни.

Педро Санчес (в анфас) в компанията на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел по време на последната среща на върха на ЕС в Брюксел от 17 до 21 юли т.г. Снимка АП/БТА

Общият брой на случаите на заразяване с коронавирус, регистриран в тези региони, е по-малък от броя на заразените във Великобритания, което от епидемиологична гледна точка ще рече, че тези дестинации са по-сигурни от самото Обединено кралство, изтъкна испанският лидер.

Санчес изтъкна, че разпределението на случаите на заразяване с коронавируса в Испания е неравномерно, като близо две трети от новите случаи са регистрирани в две автономни общности - Арагон и Каталуня.

Испанският премиер заяви, че правителството му провежда разговори с британските управляващи с цел да се опита да ги убеди да променят решението си.


1:02 ч.: Иран регистрира за денонощие 212 починали от COVID-19 

Броят на починалите от COVID-19 в Иран нарасна за денонощие с 212 и надхвърли 15 900 души, заяви вчера иранското здравно министерство, цитирано от ТАСС.

"Броят на новите случаи на коронавирус в страната е 2434, а общият брой на заразените достигна 293 606 души", каза говорителката, цитирана от агенция ИСНА.

Тя добави, че "през последните 24 часа в Иран от COVID-19 са починали 212 пациенти, с което общият брой на смъртните случаи достигна 15 912". Най-високият дневен прираст на смъртните случаи е бил регистриран на 21 юли - 229.

По данни на министерството общият брой на излекуваните в страната досега е 255 144 души, като са били направени 2 353 532 теста за коронавирус.

На фона на изостряне на епидемиологичната обстановка иранските власти от 5 юли въведоха изискване за задължително носене на маски на обществени места. В Техеран за една седмица бяха затворени басейните и спортните клубове. На 15 юли иранският президент Хасан Рохани заяви, че страната навлиза във втора вълна на коронавируса.

Днес властите на Иран препоръчаха на иранците да се въздържат от организиране на сватбени и погребални церемонии, защото присъствието на много хора на тях увеличава рисковете от разпространение на заразата, предаде Франс прес.

Същевременно ирански медии съобщиха вчера, че иранският правителствен говорител Али Рабией е в болница с COVID-19, предаде Ройтерс. Той е поредният високопоставен ирански представител, който бе заразен с вируса.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.