Министърът на туризма може и да е сменен, но Марияна Николова наследява от Николина Ангелкова протест. Днес туроператори, организирани в сдружението "Бъдеще за туризма", демонстрираха под прозорците на ведомството с искане държавата да обърне внимание на проблемите им, породени от COVID-19 кризата. Според представителите на сдружението пет месеца не им е било обърнато внимание - особено на тези фирми, които осъществяват т.нар. изходящ туризъм. Новата министърка ги прие и им обеща: среща с премиера Бойко Борисов.

В сдружението членуват 308 юридически лица и 27 неправителствени организации. А за исканията и проблемите разказа тази сутрин по бТВ Павлина Илиева.

"През тези пет месеца имахме много трудна комуникация с нея (Николина Ангелкова). От един момент нататък стана ясно, че тя няма да поеме ангажимент към нас, особено туроператорите за изходящ туризъм. Тя каза твърдо, че за нас няма да направи нищо и няма да поеме ангажимент", заяви Илиева.

А на въпрос с какъв мотив посочи:

"С едно грешно разбиране, че ние изнасяме капитал в чужбина." 

Ние не изнасяме капитал, защото аз не влагам мои лични средства. Това са пари на наши клиенти, които инвестират в собствените си почивки, допълни Илиева.

По думите й обявената правителствена мярка за субсидия от 35 евро на седалка в самолета за България работи за туроператорите, които осъществяват входящ туризъм, но не и за тези, които осъществяват изходящ.

"Проблемът е, че те работят с български граждани, които са си предплатили почивките и тези пари се намират вече у доставчиците", заяви Илиева.

Става въпрос за около 320 000 български граждани, които са направили и предплатили резервации в чужбина. Голяма част от средствата са при контрагентите, друга е върната на клиентите, допълни тя.

От новата министърка от бранша очакват адекватни мерки като създаването на гаранционен фонд, който да гарантира бърза ликвидност. Туроператорите, най-вече тези, които организират почивки на българи в чужбина, не виждат перспектива за оцеляване, заяви още представителката на бранша - тъй като не само че не са работили на практика пет месеца, но и не е ясно как ще се развие ситуацията с коронавируса, кои граници ще бъдат отворени и кои не.

"Едни издихания има към Гърция, може би скоро и те ще спрат...", посочи Илиева.

Даде и личния си опит с обявените от правителството мерки за бизнеса. Лично тя е кандидатствала по мярката 60/40, има 20 служители.

"40% от неработещ бизнес няма как да се случи. В същото време имам ангажимента да поддържам работниците три месеца и да им плащам заплати на 100%. Да не говорим, че парите за април и за май аз лично получих на 23 юли", посочи Илиева.

Кандидатствала и за програмата за гранд от 3000 до 10 000 лева. 

"Първо, обработката на документите е безкрайна, аз съм номер 7200 (одобрени сме). Кога ще получим парите, също не знам. Но и тези пари няма да стигнат доникъде. Така че тези програми са безкрайно много, много закъснели", посочи в заключение тя.

Едно от исканията на бранша е и удължаване на срока, в който туроператорите са задължени да върнат предплатени средства на потребителите. Бизнесът настоява и за възможност да им бъде предоставена грантова схема в размер на 10% от оборота за миналата година. Според тях тя ще им помогне да запазят бизнеса си в момента и бъдещото им функциониране.