Националната служба за охрана (НСО) вече има нов началник, но само временно, след като днес президентът Румен Радев освободи вече официално - с указ - бригаден генерал Красимир Станчев и назначи един от досегашните му заместници - полковник Емил Тонев за титуляр.

За заместник-началник на Националната служба за охрана Тонев е назначен с указ през юли 2016 г., т.е. от президента (2012-2017) Росен Плевнелиев.

Съобщение за освобождаването на Станчев дойде от прессекретариата на държавния глава. Както е известно, той подаде оставка след скандала със служители на НСО, които охраняваха почетния председател на ДПС Ахмед Доган в "сарая" му в Росенец и след като стана ясно, че е била отцепена акваторията около имението на Доган заради последвалата акция по "масово плажуване" на близкия бряг.

 

Полковник Тонев е роден през 1970 г. в гр. Хасково. Завършва Националната спортна академия с магистърска степен през 1993 г. Майстор на спорта по кикбокс. През 1995 г. постъпва на работа в системата на МВР. В продължение на три години е асистент във Висшия институт за подготовка на офицери и научно-изследователска дейнос. От 1997 до 1999 г. работи в Бюрото за оперативно издирване, а от 1999 до 2004 г. - в Дирекция „Национална служба сигурност“, където заема оперативни длъжности. През 2004 г. е назначен на кадрова военна служба в НСО – отдел „Учебен“, като последователно е инспектор, старши инспектор, главен инспектор, началник сектор и началник отдел. Със заповеди на началника на НСО е повишаван в звания от капитан до полковник.

Тонев ще изпълнява длъжността докато мине съгласувателната процедура с Министерския съвет за нов началник.