"Когато властта започне да се държи като колективен неадекватник, хората излизат на улицата.

Орлов мост е сигналната система на българската политика."

Така съпредседателят на "Демократична България" и лидер на "Да, България" Христо Иванов задочно отговори на вчерашното участие на президента (2012-2017) Росен Плевнелиев в сутрешния блок на бТВ. Днес и Иванов бе в студиото, за да коментира твърденията и обвиненията на Плевнелиев, сред които: че като държавен глава му бил дал картбланш за съдебната реформа (заради саботирането на която Иванов подаде оставка като министър на правосъдието в кабинета "Борисов 2", б.р.), че Иван Гешев е избран за главен прокурор по правилата на Иванов. Плевнелиев посочи още, че самият той не правел голяма разлика между Иван Костов и Ахмед Доган - Костов дал властта в ръцете на олигарсите.

Днес съпредседателят на ДБ заяви, че е разговарял с Плевнелиев по всички наболели въпроси, в т.ч., че "Делян Пеевски и Ахмед Доган са част от необявената коалиция, която управлява България".

"Тази тема е обсъждана с българския президент, но този президент не е Румен Радев, а Плевнелиев", каза Иванов.

И разказа как преди година Плевнелиев му се обадил да го "кандардисва" за обща кандидатура на ГЕРБ и ДБ за кмет за София. Тогава Иванов му бил казал, че ще бъде назначен Гешев за главен прокурор и той "ще превърне България в безправно място". "Казах му, че това прави абсолютно невъзможно действия с ГЕРБ и че ГЕРБ ще се самосвали", допълни Иванов.

На обвинението, че Гешев е избран според правилата на неговата реформа (която остана половинчата, защото не срещна подкрепата на ГЕРБ, б.р.), ексминистърът отвърна:

"Политиците и Пеевски напълниха ВСС с калинки, които бяха пратени там да изберат Гешев. Няма тук такива правила. Моята реформа не беше подкрепена. Когато се борех с Цацаров, исках проверки на "Яневагейт", тефтерчето на Златанов, на Петьо Еврото - Плевнелиев не ме подкрепи. Най-големият проблем е прокуратурата и аз опитах да я реформирам. Бях сам, изобщо да не ми говори Плевнелиев как ми бил дал картбланш. Седеше и изобщо не ме подкрепи."

"А да сравняваш Костов и Доган е такава неадекватност, че нямам думи...", каза в заключение Христо Иванов.