"Ако имаме голям въпрос, то той е кой системно записва, после дали обработва или не, българския премиер".

Така заместник-министър председателят Томислав Дончев коментира днес изтеклия пореден запис с глас, наподобяващ този на Бойко Борисов, като този път разговорът е с лице с името "Томислав". Обсъжданата тема са данъците върху автомобилите, но фокусът е президентът, по чийто адрес се сипят нецензурни определения.

Дончев участва в предаването "Още от деня" по БНТ, където трябваше да отговори на въпрос чул ли е записа и той ли е човекът от отсрещната страна на слушалката. В отговор посочи, че "преди около две години по бюджетната процедура много пъти сме говорили и сме спорили какви трябва да бъдат данъците за автомобилите", като допълни, че било възможно да е водил такъв разговор с Борисов по телефона, но лично той не си спомнял "такива епитети". Въпреки че някои твърдели, че има добра памет, не можел да отрече или потвърди за точно този разговор от записа.

"Нямам спомен дали е изглеждал по точно този начин, не съм категоричен", заяви Дончев.

След което посочи, че големият въпрос е кой системно записва премиера.

"Не съм чул друг политик да е обект на такъв системен подход. Още сънищата на Борисов не сме чули", заяви.

А на въпрос знае ли кой го прави, посочи, че нямало да прави спекулации по темата, но:

"Ползвайте максимата от римското право - кой има интерес от тази работа."

Припомняме, че главният прокурор Иван Гешев заяви, че ще се прави проверка още с първите изтекли записи, но за хода й и има ли резултати не се е чуло нищо повече от 40 дни.

От думите на вицепремиера днес се разбра и, че вече не се разглежда вариант за успокоение на антиправителствените протести, при който Борисов се оттегля и друг изпълнява функциите му. Щяло да е странно лидерът на най-голямата и спечелилата парламентарните избори партия да не е премиер. А и щяло да се сметне за козметична промяна.