Надзирателите в затворите са в стачна готовност с мотива: неизпълнени от правителството ангажименти, поети още през миналата година.

С писмо до медиите от Синдиката на служителите в затворите (ССЗБ) уведомяват, че днес от 10 ч. пред сградата на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" в София ще се проведе пресконференция по повод нарастващото недоволство и разочарование от неспазено обещание на министър-председателя Бойко Борисов, съобщават от синдиката, цитирани от БНР.

На 31 октомври м.г. той пое ангажимент да се разкрият нови 200 щатни бройки в дирекция "Изпълнение на наказанията" и дирекция "Охрана".

Това решение беше обявено публично от министъра на правосъдието Данаил Кирилов, който заяви тогава, че за целта са осигурени допълнителни 7 млн. лева в бюджета на ведомството за 2020 година, след като надзирателите обявиха стачна готовност.

"Смятам, че с това разпореждане на министър-председателя синдикатите в този бранш ще получат удовлетворение на всички техни искания, като припомням, че досега са удовлетворени исканията им за увеличение с 10% на възнагражденията, включително и всички искания, които касаят установяване на по-добър регламент в законодателството във връзка с осъществяване на тяхната дейност и условията на труд", каза той тогава и подчерта:

"Имаме непрекъснат добросъвестен диалог със синдикатите. Смятам, че синдикатите имат основанията да имат претенции. Въпросът е тези претенции до каква степен би могло да бъдат обезпечени от държавния бюджет", това каза министър Данаил Кирилов на 31 октомври 2019 г.

Малко по-късно през деня от Министерството на правосъдието излязоха със съобщение, в което се казва, че "в изпълнение разпореждане на министър-председателя, през настоящата бюджетна година, въпреки извънредното положение в страната, бяха заделени средства за обезпечаване на 200 нови щатни бройки за двете главни дирекции". Започнала е процедура за нормативни промени за разкриване на 200 щатни бройки, която да приключи най-късно на 1 септември 2020 година - допълват оттам.