Незаконното движение на джипове в Рила продължава. А Министерството на екологията и община Сапарева баня влязоха в конфликт, след като министър Емил Димитров директно обвини кмета Калин Гелев, че сам се разпорежда и позволява на автомобилите да превозват туристи напълно нелегално в посока Седемте рилски езера, съобщава Нова телевизия. 

Спорът, който се превръща в "колективна безотговорност", идва от това, че по пътя към планината има бариера, но тя е на общински терен и затова от Националния парк не можели да упражняват контрол. 

Снимка: Министерство на екологията

В неделя дори лично Емил Димитров-Ревизоро "охраняваше" бариерата и обяви, че кметът разрешава джиповете да минават. 

Емил Димитров-Ревизоро прекара неделята в охрана на бариерата към Рилските езера.     Стопкадър Нова телевизия

"Аз не мога да стоя тук 24 часа, нито пък считам, че на 10 души държавата трябва да плаща, за да пазят планината, природата, екологията от 10 джипа, а тези 10 джипа считат, че могат да правят каквото си искат. Защо? Защото кметът им е разрешил", коментира вчера Емил Димитров.

Днес обаче кметът на Сапарева баня Калин Гелев отказа да поеме отговорност и да препрати към „държавните органи“.

"Провел съм среща с органите на МВР и ДАИ относно нерегламентирания превоз на пътници. Тази бариера е поставена още през 2013-2014 г. от общината. Контрола трябва да го изпълняват държавните органи", заяви Гелев.

Директорът на Национален парк "Рила" Красимир Андонов заяви, че превозът на туристи с джипове в защитената територия е извън закона.   

 "Хората, които упражняват този превоз, го извършват без съответните документи и разрешителни. Освен това джиповете замърсяват въздуха и природата. До 10.00 ч. ще има охранител на бариерата. След това разпределям хора по границите на парка", каза той. 

Още вчера Димитров съобщи, че ще настоява и за законови промени.