Планирано е днес да започне зареждане на ядреното гориво в реактора на беларуската АЕЦ (БелАЕЦ) като първи етап от физическото пускане на блока и централата, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Първите пранове за изграждането на атомната централа в Беларус са от 1960-те години. Първоначално било планрано да бъде построена във Витебска област на брега на езерото Дрисвяти, но после било решено да бъде преместена на другия бряг на езерото - на територията на Литовската ССР, където през 1983 година е построена АЕЦ Игналина (изведена от експлоатация през 2009 година).

През 1983 година близо до селището Руденск югоизточно от Минск започва изграждането на Минската атомна топлоелектроцентрала с мощност 2000 Мвт. След аварията в Чернобилската АЕЦ през 1986 година обаче строежът е спрян. През 1999 година на тази площадка е пусната в експлоатация Минската ТЕЦ-5, работеща на природен газ.

През 2008 година е решено бъдещата АЕЦ да бъде построена в Островецки район на Гродненска област, близо до границата с Литва. Главен изпълнител е Атомстройекспорт, който е част от Росатом. Монтажът на първия реактор започва през януари 2016 година.

Същата година при работата корпусът е повреден и поради необходимостта да бъде сменен първоначалният срок за пускането му в експлоатация през 2018 година е отложен. Планирано е първият блок да бъде пуснат в промишлена експлоатация през първото тримесечие на 2021 година, а вторият - през 2022 година.

По данни на Националния статистически комитет на Беларус страната изцяло сама осигурява електроенергията си.

Очаква се БелАЕЦ да позволи на Беларус да намали с една четвърт (5 милиарда куб. метра) вноса на природен газ и да осигурява до 30 процента от производството на електроенергия в страната. Това ще позволи и намаляване на парниковите газове с 10 процента. Освен това Беларус възнамерява да увеличи износа на електроенергия за страните от ЕС. БелАЕЦ е с два блока с реактори ВВЕР-1200 всеки с мощност 1200 Мвт.

Централата ще осигури 15 000 нови работни места, от които 2000 души персонал.

За построяването на централата Русия отпусна кредит на Беларус от 10 милиарда долара, което покрива 90 процента от стойността на договора. Останалите 10 процента са кредит от ВЕБ по искане на беларуската страна.

Решението за строежа на БелАЕЦ беше посрещнато отрицателно от част от беларуското общество. Страната сериозно пострада от Чернобилската ядрена катастрофа през 1986 година, когато близо една четвърт от територията й беше заразена.

Против беларуската АЕЦ се обяви и Литва, тъй като централата е построена близо до границата и столицата на страната