Студенти в Мадрид искат техният Университет "Крал Хуан Карлос" да бъде преименуван, няколко града планират същото за техните улици, масово се разпространяват мемета, осмиващи бившия монарх, след като той напусна страната в разгара на корупционен скандал.

Конституцията, политическата раздробеност и социологическите проучвания, които показват, че населението е разделено по въпроса, означават, че скандалът, включващ разследвания на поръчка за високоскоростен влак и офшорни сметки, едва ли ще промени скоро политическата система на Испания, предава Ройтерс, цитирана от БТА.

Но внезапното заминаване на бившия крал за неуточнено място в чужбина, което по думите му ще позволи на неговия син крал Фелипе Шести да управлява без да страда от проблемите му, предизвика полемика в родината му.

Властите в мадридското предградие Пинто бяха сред първите, които реагираха, като гласуваха миналата седмица да се смени името на градския парк "Хуан Карлос Първи" и да се премахне статуята му.

"Сметнахме, че паркът не трябва да носи име, което се свързва с твърдения за непочтеност и корупция", заяви заместник-кметицата на Пинто Лола Родригес пред Ройтерс. "Вярно е, че той (Хуан Карлос) не е подсъдим, но ние смятаме, че няма да бъде съден, затова да чакаме да започне съдебен процес щеше да е малко абсурдно", допълни тя.

Хуан Карлос се възкачи на трона през 1975 г., след кончината на генерал Франсиско Франко и беше уважаван за ролята му в прехода на Испания от диктатура към демокрация. Неотдавнашните скандали обаче накърниха имиджа му и го принудиха да абдикира през 2014 г. и сега да напусне страната.

През юни Върховният съд на Испания започна разследване за ролята на Хуан Карлос в договор за изграждане на високоскоростна жп линия в Саудитска Арабия, след като швейцарският вестник "Трибюн дьо Женев" съобщи, че бившият монарх е получил 100 млн долара от покойния саудитски крал.

Макар че формално Хуан Карлос не е разследван, подробности за следствията в Испания и Швейцария бяха пуснати в медиите, засилвайки натиска над краля да действа, за да защити монархията. Чрез адвоката си Хуан Карлос неведнъж е отказвал да коментира случая. В парка в Пинто минувачите бяха разделени в мненията си за преименуването и премахването на статуята.

"Преди да има съдебен процес не бива да се вземат подобни прибързани решения", каза 40-годишният жител на Пинто Мария Хосе Марин.

В Мадрид онлайн петиция за преименуването на университета беше събрала над 43 000 подписа към сряда следобед.

"Постоянно се появяват афери с корупция около кралското семейство и подкопават имиджа на монархията, която беше представяна като "благотворна" и "скромна", се казва в петицията.

Сред вълната от мемета за заминаването на бившия монарх, потребител на Туитър каза, че университетът трябва да бъде преименуван на "Университет на краля в изгнание". Град Хихон в Северна Испания ще смени името на своя булевард "Хуан Карлос Първи", заяви местен общински служител.