Секциите на президентските избори в Беларус днес затвориха пред минути. По всичко изглежда, че "последният диктатор в Европа" ще управлява страната и за шести пореден мандат.

По предварителни данни, настоящият президент Александър Лукашенко е получил 79,7% от гласовете. Това означава, че е загубил близо 5% подкрепа от последния вот насам.

Спряганата за негов основен опонент - 37-годишната учителка по английски Светлана Тихановская - е получила едва 6,8% от вота. Но това са с 2% повече от най-добрия опонент на Лукашенко в последния вот - Татяна Тараткевич.

Според местния ЦИК опозицията е организирала провокация, образувайки опашки пред изборните секции председателката на изборната комисия Лидия Ермошина, предаде ТАСС.

"Всичко щеше да е нормално, ако не бяха преднамерените провокации, на които е обучен т. нар. протестен електорат чрез каналите на Телеграм", цитира неин коментар държавната агенция БелТА.

Някои избиратели стоят дълго време в кабинките, повреждат бюлетините, после се бавят, докато вземат други и точно това е причината да се трупат опашки, заяви тя. По думите й това се прави от провокатори, участници в протестните митинги.

"Това е пълна безотговорност, заради която избирателите фактически няма да могат да гласуват", каза председателят на ЦИК.

Според Ермошина обаче комисията няма да удължи времето за гласуване заради опашките пред секциите.

По-рано опозицията призова беларусите да дойдат пред урните вечерта, за да може към края на изборния ден около секциите да се съберат много хора, пояснява ТАСС.

Междувременно силите на реда разполагат в дворовете в Минск специална техника за борба с евентуални масови безредици, например водни оръдия и специални коли за превоз на задържани, се казва в репортаж на руската агенция.

Кореспонденти на Франс прес съобщават за засилено присъствие на техника и войски на министерството на вътрешните работи и на полицаи около сградата на правителството, където се намира и ЦИК.