Пожарът при село Маточина в област Хасково е ограничен от три страни, съобщи директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Николай Николов, цитиран от бТВ. В района на област Хасково - на територията на общините Свиленград и Тополовград - е в сила бедствено положение. Били са евакуирани жителите на две села.

За ситуацията в Сакар от мястото на събитията главен комисар Николов заяви: 

„Вече не говорим за трудно контролируем пожар, той е ограничен от три страни. Не е допуснат до населените места, няма пострадали и загинали хора, няма нанесени тежки материални щети.“

„В последното направление между Маточина и Варник пожарът се разпространява в югозападна посока към границата. Колегите от Турция са предупредени, могат да се включат на тяхна територия“, добави той.

„Благодаря на тези, които се включват - преди всичко на армията, доброволци и горски работници. Има едни много плитки дерета с отвесни стени. На практика не само с автомобил не може да ги преминеш, а и пеша трудно се преминават. Това затруднява изключително нашите действия. И около обяд - ранния следобед, когато излезе вятър, а температурите са високи, нещата стават доста по-сложни. В момента ситуацията е значително по-спокойна“, каза още шефът на огнеборците.

Един от пожарите - този при Лесово, най-вероятно е възникнал от изхвърлен фас от шофьор на камион, гласи една от версиите. По-късно от МВР-Ямбол съобщиха, че пожарът край Лесово е потушен. Огънят вилня в продължение на две денонощия и обхвана площ от 11 000 декара, основно сухи треви и храсти.

Вчера пожарникарите са гасили 127 пожара и са участвали в 61 спасителни операции. Изпратена е и тежка техника. С багери и булдозери ще бъде направен опит за пресичане на огъня.

В 13 области в страната има повишен риск от пожари, предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология. Става дума за областите Велико Търново, Стара Загора, Хасково, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Разград, Русе и Търговище, съобщи БНР.