След като миналата седмица парламентът сложи край на плановете за оздравяване на Корпоративна търговска банка, а управителят на БНБ Иван Искров каза, че окаква собственият ѝ капитал да е "силно отрицателен", отнемането на лиценза и последвалото откриване на производство по несъстоятелност е единственият възможен сценарий и това ще стане до броени дни, ако не и часове.

След отнемането на лиценза банката преминава под контрола на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Фондът назначава синдик, който на практика е ликвидатор на банката. Вложителите ще получат депозитите си заедно с лихвите до гарантирания размер от 196 000 лв., а кредиторите, сред които попадат и вложителите с депозити над 196 000 лв., ще бъдат удовлетворявани от осребряването на масата на несъстоятелността чрез продажбата на нейните активи, която ще се извършва от синдика под контрола на Фонда.

Клуб Z потърси консултация за някои въпроси от Румен Симеонов, бивш подуправител на БНБ и ръководител на управление Банков надзор. Румен Симеонов е и член на Експертния консултативен съвет по проблемите на икономическата група КТБ, в който участват представители на бизнес организации, синдикати и експерти.

Румен Симеонов

- Г-н Симеонов, каква е съдбата на кредитите на КТБ? Те ще станат ли предсрочно изискуеми?

Независимо каква е обезценката, кредитите са активи, които трябва да бъдат реализирани по някакъв начин, за да се удовлетвори масата на несъстоятелността. Вариантите са два - или тези кредити да се продават по номинал и дисконтирано на други банки, или да станат изискуеми.

За да стане изискуем един кредит и да се очаква, че той ще бъде лесно събран, е доста спорно, защото ако той действително е използван по предназначение, няма как да се поиска: плати утре, и длъжникът да извади тези пари.

Но по начало всички договори се сключват така, че когато не се използват кредитите по предназначение, стават изискуеми.

Така че вероятно има доста кредити, които не са погасявани, след като банката е спряла да работи, т.е. част от тях ще бъдат изискуеми, защото не са били обслужвани дълго време, а други, защото евентуално не се използват по предназначение.

Но както тези, така и другите, които евентуално се обслужват, са обект на продажба като активи. Това е по-лесният вариант, отколкото първо да се придобиват обезпечения, защото в България, за разлика от другите страни, банките не придобиват автоматически обезпеченията.

Процесът е сложен и дълъг.

- Само банки ли ще могат да купят кредитите?

- Кой може да придобие кредитите? Може всеки. Банките са банки, защото събират депозити, а не защото дават кредити. Има финансови институции, които дават кредити, без да събират депозити. А и не е забранено всеки да дава кредит, стига да не е по занятие - като основна и преобладаваща дейност.

- Цесиите, които продължават в КТБ, намаляват ли масата на несъстоятелността?

- Цесиите не намаляват масата на несъстоятелността, но променят поредността при удовлетворяване на кредиторите. В Закона за несъстоятелността, независимо дали е фирмена или банкова, има поредност на плащанията - кои са по-привилегировани кредитори от другите. И ако има опасност да се получи изпреварване на едни кредитори спрямо други, това би нарушило справедливостта.

По този начин кредитори, които са по-назад в приоритета при удовлетворяване на кредиторите с активите, ще получат по-рано удовлетворение от тези, които са по-напред.

- Ще има ли информация за процеса на ликвидация?

- Фондът за гарантиране на влоговете е контрольорът на този процес. Той назначава синдиците, респ. той осъществява контрола при тяхната работа. Всички действия на синдика се записват, този дневник е публичен, така че кредиторите могат да наблюдават този процес.

- Смятате ли, че в случая с КТБ съдът може да обяви несъстоятелността със задна дата?

- У нас всичко е възможно, има над 600 случаи на обявяване на фалит със задна дата. След като могат да се фалират фирми със задна дата, защо да не може и банка?

- Доколко може да се измести назад тази дата?

- В конкретния случай според мен най-ранната дата, на която би могла да се измести, е тази дата, на която банката за първи път не е могла да удовлетвори свои задължения, т.е. краят на юни. Такава е практиката на съда за определяне на несъстоятелност със задна дата.