"До два-три дни съм подготвил едни решения - много интересни, така че да успокоим хората."

Това заяви днес премиерът Бойко Борисов, докато правеше своята традиционна разходка с джип из строителните площадки на държавата. Днес той заедно със зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството обиколиха строящата се магистрала "Европа", която ще свърже София със Сърбия.

Впечатление направиха някои реплики на премиера за бъдещето на страната, опозицията, лидерите й и протестите срещу него.

Докато не спираше да хвали строителните работи и да коментира мостове, пречиствателни станции, работни места и прочее известни на публиката Борисови разговори, той вмъкваше по някоя реплика за политическата обстановка в страната. Припомняме, че преди два дни премиерът качи снимка във фейсбук със своите внуци, над която написа, че е време за решения. Тогава много анализатори разтълкуваха думите му като заявка за оставката му, която е искана вече 34 дни от хиляди протестиращи хора в цялата страна. Днес той не обяви нищо конкретно, но добави:

"Това са тежки решения. За разлика от тях (б.р. - вероятно говори за опозиционните лидери), които ходят и събират CV-та. Вече ги събират. За разлика от тях ние имаме да решаваме проблеми - COVID-19, Зелена сделка, болници, релокация. Толкова много неща. Най-голямата икономическа криза в света. По-голяма от Голямата депресия. 10 години светът излиза от депресията. На моите политически колеги им се вижда толкова лесно. Да сте го направили, ако е толкова лесно."

В третото си включване за деня във фейсбук Борисов се обърна към Нанков с думи, които е трудно да бъдат точно разбрани:

"Нанков, тежките решения са тежки, докато ги вземеш. Аз моите съм ги взел. Като си ги взел и си наясно със себе си, е лесно. Аз слушах - иска да влезе в парламента, да събори правителството, за да бъде опозицията. А после какво? Да влезем в парламента - сиреч да вземем депутатски заплати. Програма на политическа партия трябва... А аз и тука нещо съм им намислил, много ще има хареса в кавички. Кой ще взема тежките решения? Не им ли е мила държавата?" 

Накратко - поведението на Борисов и доброто му настроение говорят, че по-скоро оставка няма да има, но премиерът има идеи за излизане от ситуацията. 

Малко преди това пък Борисов реши да коментира последния политически скандал - този, в който беше замесен съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Преди два дни камера запечата реплики на бившия депутат от НДСВ Димитър Ламбовски към Иванов, посветени на Младен Михалев-Маджо. Във въпросните кадри Ламбовски се приближава към Иванов по време на протеста, двамата се снимат, след което му казва, че си е изключил телефона, защото "тоя" се е обаждал на Маджо. Иванов го прекъсва заради излъчването. По-късно стана ясно, че Ламбовски искал да коментира човек, който звънял на Маджо да се оплаче за това, че Ламбовски щял да свидетелства срещу него в международно разследване. Според Иванов това вероятно е бившият шеф на ББР Стоян Мавродиев.

Още от вчера обаче членове на управляващата коалиция обявиха, че Иванов има тесни връзки с Маджо и че това тотално променяло идеята на протеста. Днес тази теза бе подета и от Борисов. 

"Аз на един мой министър бивш (б.р. - Христо Иванов е министър на правосъдието във второто правителство на Борисов) - само като му видях гузната физиономия... Бегай, бегай, бегай... Двуличието ще блесне със страшна сила. Ама се оправдават после, гузно. Той само да се погледне в огледалото - аз като го получих и му го препратих - да се погледне гузната физиономия само. Всеки има оправдания. Гузната физиономия не може да се оправдае." 

Там някъде в хора се включи и зам.-министър Нанков, който пък обясни, че "той смени 5-6 версии вчера". 

Иначе обиколката мина предимно в хвалби за строителната мощ на правителството, а самият Борисов неколкократно изразяваше недоумението си от протестите. Обясни, че хората, като минавали покрай него с колите - "как махат, как се радват".

"Направил съм колко всички други премиери заедно магистрали - а те протести, протести... Като масло е магистралата."

Спираше при работниците обичайно да ги пита как са, откъде са. По едно време, още в първото си видео, пък ги обяви за "герои на социалистическия труд, както едно време казваха даже - нашите строители на съвременна България".