Tencent Holdings е една от най-големите компании в Азия. Най-известнотo й приложениe e WeChat - платформа за чатене, пазаруване, гледане на видеоклипове, поръчка на храна, такси и други услуги, което има над 1 млрд. потребители в световен мащаб. 

Преди дни американският президент Доналд Тръмп подписа два указа, с които забранява на американски граждани и компании да имат бизнес отношения с китайските приложения WeChat и TikTok, тъй като те събират прекалено много лични данни, които се пазят на китайски сървъри, което според него е заплаха за националната сигурност на САЩ. Мерките ще влязат в сила от 20 септември.

Ударът в момента е фокусиран върху китайските приложения WeChat и TikTok, но от указите не става ясно дали в ограниченията попадат и компании, в които конгломератът Tencent Holdings има интереси.

Списъкът с разработчиците на видеоигри, които са притежание на корпорацията, или в които тя има интереси, е доста дълъг, а имената на игрите са едни от най-популярните на пазара и генериращи милиарди долари.

Tencent е едноличен собственик на Riot Games, известна най-вече с League of Legends, една от най-популярните онлайн видео игри в света, с над 100 млн. потребители.

От 2012 г. придобиват 40% от Epic Games, които разработват играта Fortnite, натрупала огромна популярност през последните 3 години и достигнала 350 млн. потребители.

Притежават и 11.5% от Bluehole, които разработват PUBG, игра за настолни компютри и мобилни устройства с над 225 млн. акаунта - пряк конкурент на Fortnite. 

Това е само малка част от компаниите, в които китайският конгломерат има интереси. В списъка присъстват също имената на утвърдени лидери на пазара на видеоигрите, като Activision, Blizzard и Ubisoft, както и многобройни малки фирми, които се наемат за определен проект. 

Акциите на Tencent поевтиняха до най-ниските си нива от близо девет години след хода на Тръмп. Забраните на Белия дом върху китайските компании биха могли да повлияят отрицателно на международния бизнес в сферата на видео игрите.